Българските мюсюлмани отново са изтикани в ъгъла на българската политика. Това показват листите на основните партии в смесените райони. Сред водачите на листи в тези райони онези с мюсюлмански имена са най-вече от ДПС и ДОСТ. Единственото изключение е партия "Воля" на Веселин Марешки, която издига кандидати с такива имена в Кърджали и Разград, при това жени.

В Кърджали водачите на листи с мюсюлмански имента са Мустафа Карадайъ (ДПС), Лютви Местан (ДОСТ) и Дилбер Вейсалова ("Воля"). В Разград Ахмед Ахмедов води листата на ДПС, Рейхан Вели на ДОСТ, а Гюнер Мерданова на "Воля". В Силистра водачите на листи, които са мюсюлмани, са Рамадан Аталай (ДПС) и Корман Исмаилов (НПСД). В Смолян листата на ДПС се води от Хайри Садъков, а тази на ДОСТ от Хюсеин Хафъзов. В Търговище водач на ДПС е отново Карадайъ, а Орхан Исмаилов води листата на ДОСТ. Исмаилов е и в Шумен, където се изправя срещу Нигяр Джафер (ДОСТ).

Отдавна е известна рецептата за разбиване на монопола на ДПС в смесените райони. А именно - приобщаване на избирателите на тази партия към традиционните български партии в зависимост от тяхната политическа ориентация. Това приобщаване обаче няма как да се случи, ако в листите на партиите, поне в смесените райони, не намират място на избираеми позиции хора от това малцинство.

Най-голяма, естествено, е отговорността на най-големите партии - ГЕРБ и ДПС. Какво обаче се наблюдава там. В листите на ГЕРБ в смесените райони има само 4 мюсюлмански имена на по-предни позиции. В Кърджали четвърти е Леман Али, в Разград Гюнай Хюсмен е втори, а в Шумен Ширин Вели е на 3-то място, а Хамди Авджъ на 5-то. В листите на БСП в тези райони на водещо място няма нито едно мюсюлманско име.

Парламентарните избори през 2014 г. създадоха прецедент, който на тези очевидно няма да се повтори. Тогава за първи път в историята на прехода партия, която има шанс да влезе в парламента и която не се казва ДПС, издигна за водачи на 6 листи хора с мюсюлмански имена. Това бе Реформаторският блок в тогавашния му състав. В Добрич листата на блока се водеше от Билгин Якубов, в Кърджали от Корман Исмаилов, в Разград от Мюйесер Солак, в Силистра от Касим Дал, в Смолян от Ариф Агуш, а в Търговище от Орхан Исмаилов.