Съдебен състав, председателстван от Ружена Керанова, разгледа за няма и 10 минути делото „Червеи“ на последната инстанция  - ВКС. Аферата, която тръгна със съмнения, че по време на тандема Цветлин Йовчев – Владимир Писанчев е източена информация от масивите на МВР и е "поела" в неизвестна посока, в крайна сметка се сведе до това дали Владимира Янева е подписала в нарушение на закона 4-ото от поредицата разрешителни за СРС или не.

Другият съподсъдим с Янева – бившият шеф на „Втърешна сигурност“ в МВР, Тодор Костадинов, дори не получи присъда, а административна глоба.

От Върховната касационна прокуратура днес стана ясно, че те поддържат присъдата, издадена от втората инстанция: 1 година условно, с 3 г. изпитателен срок, плюс глоба от 1000 лв. Двете страни продължават да спорят дали Янева е издала 4 разрешителни за следене на полицейската Автоматизирана информационна система "Централен полицейски регистър", или, както казва защитата - 2 отделни СРС, като всяко е удължавано по веднъж (така нито едно не би превишило законовия срок от 180 дни, б.р.).

Днес прокуратурата пледира, че няма как такъв случай, който не е типичен, да не ѝ е бил познат - да "подслушваш" цяла МВР система, при това една от най-тайните. Това, смятат от държавното обвинение, би изключило версията за проста небрежност. Освен че представители на ДАНС са получавали разрешителни от бившата председателка на СГС да обикалят поделенията на МВР в страната и да се прикачват към компютрите, това е ставало с "идентични повтарящи се мотиви, което прави ситуацията разпознаваема", смятат от прокуратурата.

Янева подписва през 2013 г. едно разрешение, после го удължава веднъж. На 28 януари 2014 г. подписва ново - второ разрешително, и през март го продължава. На януарското обаче е пишело номерата на предните две разрешителни, казват от държавното обвинение, което вече ѝ подсказва какъв е срокът, който е издала.

Адвокатът на Янева Трендафил Трендафилов беше съвсем лаконичен - че каквото има да казва, го е написал в касационната жалба.

Самата Янева не дойде - нещо, на което има право.

Съдът ще се произнесе в срок.