Подкрепям хората, които не желаят България да се наводни като Германия, като Белгия, с нелегални имигранти. Това заяви по бТВ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в коментар на протестите в Елин Пелин срещу настаняването на сирийско семейство с хуманитарен статут. Подкрепеният от националистите кмет продължава да не издава документи за адресна регистрация на хората.

„Кметът е избран от гражданите на Община Елин Пелин и е длъжен да се съобразява с техните желания. Видяхте спонтанната реакция на хората на площада”, посочи Каракачанов. Според него в Елин Пелин има „поне 10 човека мюсюлмани”, които са добре интегрирани, защото са дошли у нас още като студенти, но имало и поне 20-30 нелегални.

Вижте Европа – Европа се наводни с нелегални имигранти от Африка, от Близкия изток. Хора, които не желаят да се съобразяват с историята и с християнските традиции, подчерта националистът. На въпрос не могат ли част от мигрантите да бъдат полезни за България с труда си, той отговори: „Аз не съм видял и не съм чул някой от тези 19 000 нелегални имигранти да обработва земя и да работи”.

Той запита защо българското правителство не дава временен статут на сирийските граждани, който да отпада след края на конфликта.

„Със семейство Джабер нямаме проблем. Те все още са в Елин Пелин. Чисто човешки аз виждам, че те са измъчени. Ние ги проучихме. Те са спокойни хора. Но покрай това семейство се прави опит да се настанят афганистанци без документи. Това е един много черен бизнес - опита да се настанят бежанци в обезлюдените села”, каза по Нова тв кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Въпреки че държавата реши преди месеци да даде хуманитарен статут, кметът продължава да отказва да им даде ЕГН. С неясни обяснение за липсата на политика на държавата спрямо бежанците.

„Тези хора нямат правово основание да живеят на територията на Елин Пелин. Ние не сме провокирали тази ситуация. Повече от осем месеца има натиск да се настанят в общината хора без документи”, добави той.

Малко проговорили български, семейство Джабер чака Елин Пелин да ги приеме.

Някои от тях са чували за арабите само, че са лоши хора. Мислят ни за радикалисти. Нека да си говорят с нас и тогава да решат какви сме”, разказва Фахим Джабер.