“През изминалата 2016 г. над 80 000 души с отхвърлени молби за убежище са депортирани в държавите, от които бяха дошли. Това е рекорд, а тази година цифрата ще бъде завишена. Предимно хора, които са извършили престъпления и такива, които представляват заплаха за сигурността ни, трябва бързо да бъдат изведени от страната”, обяви Петер Алтмайер за днешното издание на в. “Билд” – “Билд ам Зонтаг”.

Петер Алтмайер.

Алтмайер е министър на канцлерството, а миналата година беше определен от Меркел и за координатор на правителството по въпросите за бежанците.

Да уточним, че във ФРГ винаги е имало и има министър, съответно шеф на канцлерството, който отговаря за администрацията, както и за програмата на канцлера и правителството. Той е и член на кабинета.

В интервюто си за “Билд ам Зонтаг” Алтмайер посочва, че през миналата година оторизираните власти са разгледали близо 700 000 молби за даване на убежище, 300 000 от тях са били отхвърлени като неоснователни.

“Искаме тези лица бързо да ги депортираме, в противен случай би била накърнена вярата в надеждността на правовата ни държава”, предупреждава Алтмайер.

Той дава израз и на подкрепата си за предложението на вътрешния министър Томас де Мезиер да се изградят центрове за настаняване на лица, получили отказ за убежище. Тези центрове били особено важни при случаите, когато определени лица са пред непосредствено депортиране.

“Често бяхме свидетели, когато в определения ден за депортиране по-малко от половината от тези лица са били откривани по адресна регистрация”, признава Алтмайер и е прав.

Много от мигрантите потъват в неизвестност, когато разберат, че молбите им за политическо убежище са отхвърлени.

Министърът критикува скорошното решение на правителството на федерална провинция Шлезвиг-Холщайн да не се гонят бежанци от Афганистан: “Смятам за погрешни самостоятелни ходове на отделни федерални провинции за спиране на депортирания. В Афганистан има градове и региони, където депортираните могат да живеят в сигурност.”

Алтмайер призова червено-зелените правителства на федерални провинции – социалдемократи и еколози, да подкрепят предложението на федералното правителство от май м. г. Тунис, Алжир и Мароко да бъдат обявени за сигурни страни. Засега опорстват кабинетите на Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия, този на Баден-Вюртнберг се колебае.

Да уточним, че редица решения на федералното правителство в Берлин, приети от парламента – Бундестага, подлежат на утвърждаване и от горната камара – Бундесрата, където са представени провинциите.

За признаване на Тунис, Алжир и Мароко за сигурни държави се противопоставят съуправляващи в провинциите зелени, което е предизвестен провал на гласуване в Бундесрата.

Според “Билд ам Зонтаг” драстично се свива бройката на пристигащи в Германия бежанци. През януари т. г. едва 14 349 лица са подали молби за получаване на убежище, съобщава изданието, позоваващо се на източник от силите за сигурност. През януари миналата година бройката е била 91 671 души. Докато в Германия през януари 2016 г. са пристигнали нелегално 65 000 мигранти, през януари т. г. са били едва 2600 души.