„Изразяваме острата си тревога от реалната опасност БСП да се върне начело на изпълнителната власт в България. За нас това е най-големият риск пред обществото, както е било многократно. Само през моя съзнателен живот страната три пъти е фалирала при управлението на БСП и върховете на политическата корупция бяха постигнати при управлението на Станишев. Тройната коалиция широко отвори вратите за доминацията на ГЕРБ и последвалите политически безобразия, които свързваме с политическия режим на г-н Борисов”.

Това обяви в Добрич лидерът на „Нова република“ Радан Кънев.

„БСП се връща на власт и се готви да краде още повече отпреди. Корнелия Нинова обещава да дава, но комунистите могат само да взимат – взеха живота и земята на хората преди 70 години, обрекоха на глад българите по време на лукановата зима и жанвиденовата зима, окрадоха почти всичко при Тройната коалиция на Станишев, извадиха мафията на първия ред при Орешарски. Трябва ли сега да преживеем и Нинова", попита Кънев.

Той обвини ГЕРБ за това, че БСП днес отново се е "озъбила за властта". И посочи две причини. Първо - ГЕРБ управляваха по същия комунистически начин в последните 10 години и принудиха много хора да гласуват в червено, за да махнат Борисов и Цветанов. Втората причина е, че вече говорят с БСП за бъдещо управление. Той припомни твърдението си, че след изборите през 2014 година Михаил Миков е  бил канен от ГЕРБ за коалиция.

Кънев уточни, че ГЕРБ управлява не по-различно от БСП – с партийни назначения, рекет върху бизнеса, кражби, раздута бюрокрация и абсолютна некадърност. БСП сега била в подем, защото от ГЕРБ не са показали алтернатива и дясна политика.

„Само през последните дни г-жа Бъчварова каза, че ще ГЕРБ ще преговаря с всички за общо управление и че те се стремят към управление на всички политически сили. След това г-н Горанов започна да говори за бъдеща широка коалиция. За нас няма съмнение, че се водят преговори между БСП и ГЕРБ за управление в този формат. Има заявка на патриотите, Марешки и РБ също да се включат. Всички искат да се наредят на трапезата, излишно е да казваме, че ДПС винаги успява да го направи”, коментира Кънев.

Единствената опозиция и единствена дясна алтернатива  според него е "Нова република".

Той поздрави организацията в Добрич за това, че и партийните ядра, и гражданското ядро на бившия Реформаторски блок са се обединили в една обща структура и заедно са излъчили кандидат-депутати. Листата ще бъде регистрирана, както е излъчена от местната организация. Водач е преподавателят Драгомир Цукев, следван от общинския председател на ДСБ Мирослав Георгиев, Ивайло Петров – областен председател на партията, Милена Керанова от общинското ръководство на ДСБ, Тодор Моралийски от ЗНС и Диян Кралев от Българска демократична общност. 

Утре се очаква листата да бъде допълнена с представители на общините Каварна и Балчик.