Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Три нови жалби срещу регистрацията на "Да, България" са внесени в ЦИК в последните три дни, установи Клуб Z. Те са качени в сайта на комисията.

Първата е подписана от Яне Георгиев Янев, име, което съвпада с това на лидера на РЗС, но ако се съди по мотивите на жалбодателя, едва ли става въпрос за него. Въпросният Янев се възмущава на обединението на "Да, България" не само с ДЕОС, но и "Зелените", защото е събирал активно подписи с други представители на гей общността пред своя секс шоп, а сега гласът им щял да бъде подменен, защото "едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика".

"Ако подобна подмяна на нашата воля бъде допусната, реално голяма група гей и фетишисти рискуват да бъдат излъгани и от това да пострата моят бизнес. Кой ще си купи вибратор от мен, след като е бил подведен и заблуден пред самия магазин, от самия мен да се подпише?"

Другият жалбодател, подписан като Цветан Петков Петков, също критикува обявената коалиция с ДЕОС и "Зелените", но като нарушение на разпоредбите в Изборния кодекс, защото образуването на въпросната коалиция "създава превратно впечатление у гражданите относно политическите субекти в коалицията и носи риск да ги злепостави."

Третият жалбодател е "Таймс Медия" ЕООД с управителка Вяра Георгиева Васева. Според нея също има противоречие със закона, защото в подписката, за която "Да, България" събраха по спешност 20 000 подписа, не е споменато участието на ДЕОС, а само на "Зелените". Тази жалба обаче е извън тридневния срок, в който решението на ЦИК за обжалване на регистрация, става ясно от сайта на комисията. Поради тази причина тя най-вероятно ще бъде обявена за недопустима.

В предпоследния ден преди крайния срок за регистрация на изборите, който изтичаше на 8 февруари -  партийната регистрация на "Да, България" бе блокирана от две жалби, едната от които подписана от Вера Асенова, част от ръководството на партията. Самата Асенова отрече да е пращала жалба, и подаде сигнал в прокуратурата за незаконно използване на самоличността й. Въпреки това регистрацията на партията нямаше как да бъде финализирана и да се яви самостоятелно на изборите. Затова новата формация влезе в партньорство първо с партия "Зелените", а после и с ДЕОС, под общо име Коалиция "Движение Да България". Все още няма решение на Върховния административен съд по този казус.

След като ЦИК регистрира коалицията за изборите се появи и първата жалба по този въпрос. Тя е от турския гражданин и собственик на фирма Метин Деда, който твърди, че е поискал да запази името "Движение Да България" като марка в Патентното ведомство.

Очаква се делото във Върховния административен съд по жалбите срещу регистрацията на коалиция "Движение Да България" в ЦИК за изборите да бъде насрочено в следващите дни. Всички жалби ще се разгледат в едно заседание на съда.

Коментари

 's picture

d-r Petroff

Почвам сериозно да се замислям,

да ли да не гласувам за "Да България". Изглежда шубето от тях е много,ама много голямо.
 's picture

Rhapsody of fire

Боже Господи - Каква первезия

Действителният вдъхновител, а защо не и автор на "жалбата" на Янето веднага ще лъсне - просто трябва да се следят съответните "медии", които подробно и напоително ще развият "сърцевината" на "аргументацията". Но аз няма да се цапам с тях.

По принцип...

така наречените "жалбоподатели" са такъв тип хора , че на тях не може да им се обясни с никакви аргументи че всъщност земята се върти около слънцето а не обратно и още че като се затвори вратата на хладилника лампичката вътре найстина изгасва но...както са казали още най-мъдрите старци от цар Соломоново време : И това ще мине.....
 's picture

Vladi Dim

Бизнесът

с вибратори е важен за държавата .......
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Действително, опитите да се привлече внимание

за отскок над 1-2-та процента, които се отреждат на "дабългария" и компания от проучванията, са отчаяни. Реално, аз не виждам как "дабългария" може да обясни политиката си на коалиране, освен безпринципен опортюнизъм. "ДЕОС", с всичките си 150 члена е "класическа либерална" формация, демек според българските разбирания е "автентично дясна", демек нищо общо с общите приказки за "нитолявонитодясно" на Д.БГ. ПП "Зелените" също нямат идеология, а мишмаш от глупости, предимно левичарско-популистки. Как "експертна" партия, каквато уж е "Д.БГ" ще играе с тях извън врътката, с която се вредиха за избори не ми е ясно. Всъщност, "Дабългария" също още не са казали какво искат и с какви принципи ще се идентифицират, така че те са най-гъвкави от всичките. Но такава "гъвкавост" е обикновено за сметка на електорат, а техните са силно мобилни. Очаквам с интерес каква купчина от недоразумения и общи приказки ще изкарат трите партийчета заедно предизборно. Провалът на "антикорупционнато" и "дясно-консервативно-либералнато" политическо блато на изборите ще е по-страшен от 2013-та.
 's picture

geg

Без идея какви са тия "български разбирания",

ама новото ръководство на ДЕОС си е вкупом и поотделно изцяло в ляво от центъра. И не, не в оня, а в чисто политически смисъл. Зелените - също. За "класическа либерална формация", ако се има предвид класически либерализъм като политическа философия, си е кощунство да се говори за коя да е партия у нас...
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Отчаянието на "десните" избива силно в минусите.

Можете ли да ми кажете, минусопляктори с много адреси, какво е общото, което може да задържи в политиката за 4 години ПП "Зелените", "Д.БГ" и "ДЕОС"? Аз не виждам нищо общо. "Д.БГ" влязоха в коалиция противно на собственото си решение, за да компенсират липсата на организация, която им струва самостоятелна регистрация. "ДЕОС" се разпада, за тях това е, да го кажем на стартапски, exit, който е за предпочитане в сравнение с разтуряне на партията. ПП "Зелените" се надяват да маскират общия брой от 19,000 души, които гласуват за тях и да направят нов раунд за финансиране пред зелените от Запад, за некой лев над каквото им изпадне от субсидията. "Коалцията" е единствено от интереси, не от общи принципи или политика. Дори коалициите на БСП с червените роми изглеждаха по-принципни на хартия.

Това е част от агитационната

Това е част от агитационната им стратегия. Иначе никой няма да пише за тях
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ДА!!! НЕ Е ФАРС

партия, която няма регистрация за администратор на лични данни, ама събира данни. Я няма такава регистраци, защото не е регистрирана като партия, поради подадени жалби срещу учредяването и... Но е фарс, когато някой направи нещо срещу същата тази УЖ партия..Поставила нов национален рекорд по УЖ регистрация..
 's picture

Пеперлиев

Уж...

Уж каза нещо!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.