Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изборният кодекс е неясен по отношение на машинното гласуване, и Централната избирателна комисия са го тълкували по своя преценка. Това заяви бившият вицепремиер и отговарящ за изборите и референдума Томислав Дончев.

"ЦИК го прочете така – че машинното гласуване след президентските избори е в 500 секции. ЦИК има правомощия да тълкува закона. Чест има прави на колегите народни представители, обърнали се към съда", отбеляза той.

Неяснота в закона нямаше, което бе потвърдено и от Върховният административен съд.

Дончев отбеляза, че основната причина ЦИК да имат проблем с машинното гласуване в момента е факта, че изборите са предсрочни.

"Най-лесно е да се обвинява ЦИК, които не са могли да знаят нито септември, нито октомври, че ще има предсрочни избори. Дори декември и януари, защото датата на изборите стана известна съвсем наскоро", каза той.

Датата на изборите винаги се обявява три месеца преди вота. Тази теза е и в противоречие с мнението на съпартиеца му Данаил Кирилов, доскоро шеф на Правната комисия в парламента, който преди дни отбеляза, че вината за провала би била на Комисията.

Дончев призна, че машинното гласуване е "важна крачка", и че в действителност предлага улеснения. Но добави:

"Далеч не е панацея на демокрацията. Това е скъп начин за гласуване. Разликата в цената на глас между хартиеното и машинното гласуване в момента е приблизително 1 към 20. Щом така или иначе има произнасяне на съда, и щом трябва да има машини във всяка секция, е редно ние ако уважаваме себе си като държава, да не ги наемаме за всеки избори. Защото за тези избори ще излезе между 20 и 30 милиона, има и подвижни секции, и секции в чужбина."

Той добави, че машините имат и хардуер, и софтуер, който трябва да се одитира и да се сертифицира, че това, което избирателят посочи на екрана, ще се запамети на 100% същото накрая. По негови думи това отнема 6 месеца. И изказа друга любопитна теза:

"България не само трябва да ги купи, трябва да си ги произведе. Може да се предложи на БАН да ги разработят. Разходът ще излезе близко до цената, на която ги наемаме. Всички държавни институции ще бъдат сигурни на 100%, че няма каквито и да е упреци за манипулация."

Въпреки, че призова да не се обвинява ЦИК, Дончев отбеляза, че те не са искали пари нито за закупуване, нито за производство на машини. По въпроса дали без машинно гласуване рискуваме изборите да се касират, той отговори така:

"Нека да изяснят юристите. Мен много не ми харесва, когато политици преди изборите обясняват, че те ще са предварително опорочени."

Дончев сподели и за новата програма на ГЕРБ, която се разработва в момента, като отбеляза, че от партията на Борисов нямат намерение да отхвърлят нищо от предишната им програма, а само да надграждат.

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Кабинетът на гербавите явно е бил много изненадан

че ще идват избори и че нема да ги правят те. За последно ви беше, мутри.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

А на мойте приятели-козяшки троле у форумето:

последно ви беше, реформисти. Целуфки.
ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

ДОБРЕ БЕ ТОМЕ,

ама защо ми се струва, че Цвъцето си е упражнил аналното право върху юридическата легенда Дани Кирилов?

Съгласен да произведем НЕЩО!

Съгласен да произведем НЕЩО!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

И КАТО РЕЗУЛТАТ ДА

получим - НИЩО!!! Щото това, което можем да направим е една машина да я разглобим.. После да я изкопираме.. Прави ли сме го.. С ИМКО 1 и 2, ПРАВЦИТЕ - 8 битовите, ПРАВЦИТЕ - 16 битови.. Само, че ТРИ МЕСЕЦА НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ. Щото трябва да ги СЕРТИФИЦИРАМЕ. Г-н Дончев що барем не си прочете, какви условия трябва да изпълнят банките ни за машините за броене на ЕВРА.. Пък що не си каже честно - не залагахме машинното броене, поради което не заложихме и пари за тях в бюджет 2017-та..
 's picture

Kalin Todorov

Врява и безумство

Глупаво и цинично е да се харчат 20 милиона за машинно гласуване в държава, в която хората се чудят как да си платят тока. И в която е почти все едно кой точно управлява.
 's picture

Nikolai Nikolov

Герб

Дончев и герб не искат ни машинно ни електронно гласуване.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Поредният "производител"

Много ми е смешно, когато някой отпадък, който цял живот не е произвел друго, освен онова, дето после пускаш водата, за да го измиеш, седне да философства за "производство".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.