Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Централната избирателна комисия е виновна за това, че няма готовност за пълно провеждане на машинно гласуване в предстоящите избори. Това заяви доскорошният председател на комисията по правни въпроси в 43-я парламент Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред Клуб Z. 

"Те винаги разчитат в последния момент нещо да се промени, защото, виждате ли, те нямали техническа, финансова или административна готовност. А вече това е 3-ата, 4-ата година от мандата им. Нали трябваше ЦИК да са професионален орган? Вярно е, че 12 400 машини са доста скъпи за бюджета. Но някой да беше направил тази оценка? Някой да беше уведомил Министерския съвет, за което са длъжни? Това не става ей така – правната комисия да ни извини, защото срокът е наближил."

Причината за острата реакция на Кирилов е тезата на Ивайло Ивков от ЦИК, който каза пред Клуб Z в събота, че депутатите от комисията по правни въпроси са били наясно с проблемите на машинното гласуване.

"Категорично това не е работа на правната комисия. Парламентът и правната комисия са си изразили мнението и становището, гласувайки закона. Това правило не е отпреди няколко месеца. То е отпреди повече от три години. Така че след като ЦИК не си следи сроковете по закона, подобно нещо ще се случи и с дистанционно-електронното гласуване. Защото те по този закон още от формирането си трябваше да създадат администрация, да заявяват ресурси, трябваше да правят навреме обществени поръчки. Така че тук не приемам никакви извинения с правната комисия или с Народното събрание. Законът си е закон и трябва да се спазва", каза още юристът на ГЕРБ.

В петък на късно заседание ЦИК взе решение машинното гласуване да се провежда отново експериментално - в едва 500 секции в страната. Това противоречи на Изборния кодекс, където ясно е записано, че след президентския вот миналата година експериментът приключва и трябва да има машина във всяка секция. 

Според Кирилов обаче проблемът е по-скоро технически и дори и да нямаме машинно гласуване, това няма да опорочи вота.

"Безспорно законът трябва да се спазва. По отношение на това дали липсата на машинен вот би била съществен порок – смятам, че това е техническо изискване, което би облекчило изборния процес, но неосъществяването му няма да доведе до опорочаване. Не смятам, че това ще бъде съществено обстоятелство, което ще повлияе на честността и свободата на изборния процес", каза той.

Но отбеляза, че освен облекчаване на изборния процес, при машинното гласуване има "по-висока степен на достоверност".

Като основен мотив за решението си от ЦИК са посочили факта, че просто са неспособни да поръчат машини и да организират вота с тях в толкова кратък срок - 2 месеца. Решението бе пратено на съд от доскорошните депутати Петър Славов и Мартин Димитров от "Нова република". Делото ще се гледа утре сутрин във Върховния административен съд.

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

ЦИК на чувалоносците

остави чувалите. Много странно.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

СПОРЕД МЕН КИРИЛОВ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ

работата. Щото ЦИК няма права да променя ИК.. А там се мъдри - ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ.. § 10. (5) Резултатите от експерименталното машинно гласуване не се вземат предвид при определяне на резултатите от изборите... И вместо бля, бля, бля за машинното гласуване, трябва ше да има ИЗМЕНЕНИЕ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС.. Което правната комисия можеше да направи със ЗАКОН ОТ ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ - В ИК се зачертава думата ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО. Щото сега е много лесно да прехвърлиш вината на ЦИК, която с парите за изборите разполага 90 дни преди изборите..За разлика от ПРАВИТЕЛСТВОТО ДЕТ ДВЕ ГОДИНИ СИ ТАМЪНИ БЮДЖЕТА ПО СВОЙ ТЕРТИП, ама пари за машините за гласуване - НЕ ГИ ПРЕДВИДИ.. И НЕ ГИ ЗАЛОЖИ НИКЪДЕ..

Г-н Мартинов, за 90 дни преди

Г-н Мартинов, за 90 дни преди изборите сте прав. За ИК обаче е наистина спорно. В закона например ясно се казва в чл. 206, че избирателят има право да гласува с машина. Същото е посочено и в чл. 212. А в преходните и заключителни разпоредби е указано, че експериментално гласуване се провежда до "произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2016 г.," След това - край. В крайна сметка, утре сутрин съдът ще каже.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.