Росен Плевнелиев успя да разчете правилно конституционната роля на българския президент, а именно да представлява определена визия за нацията. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив политологът Димитър Аврамов.

По думите му визията на Росен Плевнелиев е била категорично свързана с това да има възможности за икономическо развитие, България да бъде максимално интегрирана в Европейския съюз и да е фактор на стабилност в нашия регион като член на НАТО.

„Росен Плевнелиев беше президент, който работеше за това България да бъде европейска и западна страна – избор, който българите са направили поне две десетилетия назад. От тази гледна точка не може да търсим някакви стратегически грешки, които Росен Плевнелиев е направил през 5-годишния си мандат. Той не се опитваше да надскача обхвата на президентските правомощия и да влияе във вътрешната политика. Направи това само веднъж, когато правителството на Орешарски издигна кандидат за директор на ДАНС. Тогава Росен Плевнелиев реагира остро, но не може да оспорим правото на българския президент да казва каквото мисли. Нормално е всякакви подобни реакции да предизвикат коментари и в двете посоки“, коментира Димитър Аврамов.

Според него Плевнелиев е президент, почтен към развитието на страната.

„Мисля, че историята ще му даде полагащото му се място и оценката за него ще е положителна. Единственото нещо, с което не успя да се справи, е, че беше доста демонизиран от българската левица и от свързаните с нея политически среди. Но това си има своята добра страна, ако се позовем на тезата, че в изминалите 20-25 години в голяма степен БСП, макар и участваща в консенсуса за европейската интеграция на България, е била ретроградна по отношение на идеята България да бъде западна страна“, посочи политологът.

Димитър Аврамов обобщи, че Росен Плевнелиев е един успешен и достоен български президент.