Реформаторският блок, Обединените патриоти и партията на бизнесмена Веселин Марешки са най-предпочитаните партньори за партийния актив на ГЕРБ. Това е резултатът от вътрешното допитване по интернет, организирано от шефа на изборния щаб на партията Цветан Цветанов. Самият той предстапи резултатите от анкетата по време на националната среща с министри, депутати, кметове и регионални координатори на ГЕРБ, която се проведе днес. 

 
Анкетната карта е пратена на над 21 800 членове на ГЕРБ, до момента са постъпили над 10 180 отговора, отчете Цветанов. На въпроса "Кои партии са естествени партньори на ГЕРБ", активистите са отговорили както следва:

62% - Реформаторски блок

46% - Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ и "Атака")

45% - партия "Воля" на Веселин Марешки

В отговорите за потенциални партньори присъства и новата партия на Христо Иванов - "Да, България", но с по-скромния процент от 25 на сто. ДСБ на Радан Кънев е припозната като партия, с която трябва да се работи от 20% от активистите на ГЕРБ, участвали в допитването.

Сред партиите, от които ГЕРБ категорично трябва да се разграничи, с най-висок процент на неодобрение е ДПС - 87%, следвана от БСП - 75%, отчете Цветанов. Спомена и ДОСТ на Лютви Местан. Шефът на щаба на ГЕРБ заяви, че ДСБ се появява и сред неприемливите формации, заедно с АБВ - и с двете не трябвало да се работи, смятали по 28% от ГЕРБ-ерите.

Въпреки че според данните от анкетата, обобщени от Цветанов, "Да, България" и ДСБ не са любимците на актива за общи действия, основният приоритет и на двете партии - съдебната реформа, е и втората най-важна тема според партийната анкета. Това стана ясно от резултатите.

Приоритет №1 за актива на ГЕРБ се оказва здравеопазването - 59% от анкетираните го поставят начело. Второ е правосъдието с 57%. Образованието е посочето като най-важна тема от 52% от партийците. Следват общото благоустройване и стандартът на живот, вътрешната сигурност и ред и битката с "конвенционалната престъпност", обясни още Цветанов, който представяше данните със слайдове на голям прожекционен екран. Магистралите вече били назад в списъка, обясни още шефът на изборния щаб. По думите му хората вече са приели, че грижата за инфраструктурата е стандарт за управление и задължение на властта, а и там има мвото свършена работа. Затова темата не трябвало да е основна в новата предизборна кампания.

С резултат от минимум 1 милион гласа на предстоящите предсрочни парламентарни избори - няма да имаме проблем да сме първа политическа сила, заяви Цветанов по време на анализа си за президентската кампания и насоките за предстоящите предсрочни избори.

Цветанов обясни, че на първия тур на президентския вот ГЕРБ са постигнали резултат от 840 000 гласа и това е твърдият електорат на ГЕРБ. Той сравни данните с тези от вота за общински листи на последния местен вот, когато ГЕРБ са получили 895 000 гласа. Разликата отдаде на по-силната местна мобилизация на общински вот. Припомни още, че на втория президентски тур вотът е бил 1,2 млн. гласове. И заяви:

"В чисто организационен план резултатът не е толкова лош, колкото някой иска да го пресъздаде. Проблемът е, че другите взеха повече – с лъжите, които пускаха и със срещите, които правеха", заяви Цветанов.

Шефът на щаба даде няколко обяснения за крайния резултат от президентския вот. Първо - късното обявяване на номинацията на Цецка Цачева. Второ - позитивната кампания, на която ГЕРБ са залагали винаги, вече е неработеща, "защото в една кампания започва да има сериозен политически популизъм". Трето - влизали в обяснителен режим за фалшивите новини. Цветанов обясни и кои проблеми били умишлено засилвани - проблемът с ромските стипендии в образованието, проблемът с опашките в болниците заради системата с отпечатъците, протестите заради бежанската криза, които умишлено се възбуждали, за да се играе със страховете на хората. ГЕРБ не успели да обяснят и решението за подмяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за кандидат за Генерален секретар на ООН.

"Не използвахме активно силата на онлайн и социалните медии, за да достигнем до всички групи хора", отчете Цветанов.

И активистите на ГЕРБ от анкетата смятали, че 61% от информацията за ГЕРБ не била обективна. На обратното мнение били 37 на сто от ГЕРБ-ерите.