Единственият руски самолетоносач - "Адмирал Кузнецов", със своя неизменен черен дим от тръбата, трябва да премине през Гибралтарския проток и да поеме курс към мястото на постоянното си разположение в Североморск.

Започнала през ноември, мисията му край бреговете на Сирия бе представена като историческа експедиция от руската медия "Спутник". Тя обаче не бе решителна за сирийската криза и бе белязана от загубата на един "МиГ-29" и един "Су-33" - съответно поради механична повреда и скъсване на палубната мрежа за спиране. Самолетоносачът изпълняваше в източното Средиземноморие "своето последно разгръщане преди основен ремонт, който трябваше да го закотви за много години напред", той като той най-вече трябваше да бъде ремоторизиран, обяснява експертът Бернар Презлен.

Междувременно западните армии оцениха това разгръщане като излизащо далече извън рамките на този стар ръждясал самолетоносач. "Адмирал Кузнецов" гарантира политическа демонстрация на сила, подобно на американските и френските самолетоносачи.

Очевидно е, че такъв кораб не може да излиза в морето сам. По класическа схема съпровождащата група трябва да включва крайцер, за да гарантира оперативна отбрана, най-малко 3 или 4 фрегати, една подводница и един съд за снабдяване.

А Москва пусна не една, а две атомни подводници в килватера на флагманския кораб. По данни на "Монд" това бяха две подводници от клас "Оскар II", числящи се сред най-големите в света. И присъствието им бе отбелязано от представителите на Запада. Кораби от такъв вид, към който спадаше и "Курск", потънал през 2000 г. са "убийци на самолетоносачи" от времето на Студената война, но много от тях бяха модернизирани съвсем наскоро. Подводниците от клас "Оскар II" могат да изстрелват крилати ракети.

Адмирал сър Филип Джоунс - началник-щабът на британския кралски флот, заяви на 15 януари:

"В Северна Европа и Балтийско море наблюдаваме най-високото ниво на руска военноморска активност от края на Студената война насам."

Същото казва и колегата му, началникът на Генщаба на флота на Франция адмирал Кристоф Празюк, който неотдавна заяви пред медиите, че "руските подводници са много модерни", като призна, че "да, има руски подводници в Бискайския залив".

"Адмирал Кузнецов" ще бъде съпровождан от британски фрегата и противолодъчен кораб, а също така и от кораби от френския военен флот.

Покрай натиска, оказан върху армиите на страните от НАТО, "Адмирал Кузнецов" изпълнява и друга задача. Той беляза влизането на Русия в борбата в театъра на военните действия в Либия. Преди да премине през Гибралтар, корабът акостира в Тобрук. На 11 януари той прие на борда си маршал Халифа Хафтар, който управлява източната част на Либия и не признава властта в Триполи, подкрепяна от ООН. Москва се възползва от случая и проведе видеоконференция между най-влиятелния човек на Либия и руския министър на отбраната.

------

* Авторката е кореспондент по въпросите на отбраната във френския вестник "Монд", където е публикувана статията.