Лоалва Браз, певицата най-известна с изпълнението си на „Ламбада“ от 80-те години, е открита мъртва в опожарен автомобил в Бразилия. Местната полиция потвърждава самоличността на жертвата, но обстоятелствата около смъртта ѝ остават неизвестни, пише Би Би Си.

63-годишната бразилска изпълнителка е намерена близо до дома ѝ в Сакарема, щата Рио де Жанейро.

Международният хит „Ламбада“ е пуснат от френската група „Каома“ през 1989-а, като португалските вокали са дело на Лоалва Браз. Сингълът се продава в милиони копия по целия свят.

Мелодията и текстът на парчето са базирани на боливийска песен, но заглавието, „Ламбада“, произлиза от танцувален стил в северната част на Бразилия.

Двамата братя от Боливия, записали оригиналната версия през 1981 г., в началото на 90-те заведоха дело срещу „Каома“ за неупълномощен превод и употреба и според неофициални данни са получили значителна компенсация, за да не се стига до съд.

Въпреки това, „Ламбада“, със своя грабващ ритъм и чувствен текст, продължава да вдъхновява музиканти и до днес.

Американската певица Дженифър Лопес използва мелодията в своя хит от 2010-а On The Floor. Британската група „Спайс гърлс“ спомена „ламбада“ в текста на сингъла си Spice Up Your Life от 1998 г., а „Клийн Бендит“, електронна банда от Острова, заяви, че това е едно от най-големите им вдъхновения.„

Площад Славейков