Тампа, Флорида

Отиващият си стопанин на Белия дом Барак Обама имал готов кандидат, който да назначи за държавен глава, в случай, че Доналд Тръмп бъде убит по време на тържеството в петък по встъпването му в длъжност като 45-и президент на САЩ, съобщи Си Ен Ен.

Телевизията бе обвинена, едва ли не в поощряване на евентуални луди глави да посегнат на живота на Тръмп. Заради намеците на Си Ен Ен, че във Вашингтон може да се стигне до хаос и масова паника, медията бе охулена в социалните мрежи. Планът на Обама бил подготвен за всеки случай и като евентуален дубльор на Тръмп се сочи Том Шенън, заместник-секретар по политическите въпроси, който е член на досегашната администрация.

Белият дом оповестил, че съгласно Конституцията на САЩ, ако Тръмп стане жертва на покушение той не може да бъде заместен от назаначения от него държавен секретар Рекс Тилерсън, понеже той още не е одобрен от Сената на САЩ. Подобни планове винаги има в резерва, но никога досега те не са били обявявани публично, посочват коментатори. По този начин Обама повтаря намека на конспираториста Алекс Джоунс, който заяви във видео на сайта си „Инфоуорс“, че Доналд Тръмп може да бъде убит от агент на ЦРУ по време на инаугурацията си утре. Куп смъртни заплахи бяха отправени срещу Тръмп. Вчера ФБР арестува 51-годишният Доминик Пуополо от Палм бийч, Флорида, затова, че публично се заканил да ликвидира Доналд.

Според „Дейли мейл“, който разгласи новината, Пуополо бил близък приятел на Хилъри и Бил Клинтън. Службите за сигурност обаче са под тревога от дълго време и на практика превърнаха Вашингтон в непревзимаема крепост. Улиците са затворени, а зоната около площад „Лафайет“, където ще бъде церемонията, е оградена с бариери и бетонни блокове. Достъпът до 100 квартала около Белия дом и Капитолия е отрязан от тирове, натоварени с пясък, боклуклучийски камиони, циментовози и автобуси. Безпрецедентната по мащабите си операция за безопасност ангажира над 28 хиляди души – бойци от Националната гвардия на Федерална област Колумбия, полицаи и агенти на Сикрет сървиз. Тя ще струва над 100 милиона долара, но те няма да бъдат платени от държавната хазна, защото Тръмп е събрал сумата от дарения, съобщи телевизията „Фокс“. Хилядите ченгета и национални гвардейци ще се грижат за охраната не само на множеството официали гости, но и на очакваните да присъстват близо милион души. Силите за сиурност са изправени пред неимоверно трудна операция. Те трябва да са нащрек не само срещу евентуални ислямски терористи, но трябва да са готови да парират плановете на множество американски движения и групировки да осуетят встъпването на Доналд Тръмп в президентска длъжност.

В протестите, които са предварително репетирани и щедро финасирани, ще участват 36 организации, разполагащи с разрешения за мирни акции и куп още групи, събрани чрез социалните мрежи. Агентите на Сикрет сървиз смятат, че не по-малко опасни от джихадистите за утрешното шоу са различните екстремистки групи, включващи анархисти, левичари и просто авантюристи от различни сдружения срещу световния капитализъм. По предварителни данни броят на демонстрантите може да надхвърли 750 хиляди души. Спецслужбите съобщиха за пъклен план на екстремистката организация „Проджект веритас“ да разпръсне маслена киселина в климатиците на хотели във Вашингтон, които ще бъдат заети с гости за празненството на площад „Лафайет“, писа сайтът „Вашингтон топнюз“. Изпаренията на опасната течност можело да направи сградите необитаеми за дълго време. Като цяло плановете на протестиращите били да парализират Вашингтон, за да попречат на Доналд Тъмп да се закълне като 45-и държавен глава на Съединените щати.

Досегашният президент Барак Обама призова за мирен преход на властта в ръцете на новата републиканска администрация. Демократическата партия, на която Обама е представител, обаче не само не отправи апел за съблюдаване на принципите на демокрацията, но десетки нейни законодатели обявиха, че напускат Вашингтон в знак на протест срещу встъпването на Доналд Тръмп в длъжност. Досега най-малко 60 конгресмени от политическата сила на магарето заявиха, че напускат Вашингтон за няколко дни. Верен на чуството си за хумор Тръмп писа в Туитър:

„Надявам се поне да си дадат билетите за шоуто, защото изпитваме остър недостиг“.

И ако за мнозина утрешната церемония във Вашингтон ще бъде само едно пищно шоу, шефът на Сикрет сървис Джоузеф Кланси споделя за „Вашингтон топнюз“, че не го хваща сън да мисли: „Дали не сме пропуснали нещо важно“.

Кланси посочва, че инаугурацията на Тръмп е събитие, което ще бъде доста различно от церемониите за предишните президенти.

Заради острозареденият характер на предизоборната кампания през 2016, сега има хора, които са готови да извършат неща, които са били немислими преди“, посочва той.

Пресата във Вашингтон би тревога, че една от най-сериозните заплахи произлиза от евентуалното използване на дронове за извършване на бомбен атентат от въздуха. Според „Вашингтон екзаминър“ спецслужбите били разположили антидронови оръжия, „но нищо не е 100 процента сигурно“. Освен на професионалните си агенти Кланси разчита и на живата верига около периметъра на събитието, която ще бъде осъществена от организираните рокери в подкрепа на новия президент от движението „Байкърс фор Тръмп“.