Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява за груби и агресивни търговски практики бизнесмена и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки, дистрибутора "Фармнет", собственост на неговото семейство, както и двама сътрудници на Марешки. Производството е образувано за евентуално извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

Антимонополният орган се е задействал след постъпило постановление от специализираната прокуратура. Спецпрокуратурата е разследвала дейността на Марешки в последните години и е събрала изключително интересни доказателства. Установено било, че:

в периода 2013-14 г. Веселин Марешки като собственик на фирми за продажба на лекарства заедно със сътрудници под негово ръководство - Пламен Христов и Кръстина Таскова - са предприели агресивни действия спрямо собственици на аптеки в страната.

Бизнесменът и подчинените му са отправяли предупреждения към аптекарите, че ако откажат да купуват лекарствени продукти от дистрибутора "Фармнет", ще унищожат бизнеса им.

За целта до действащите обекти щели да бъдат отворени нови аптеки с логото "Супер нова" или "Лидер", които ще продават лекарства на по-ниски цени от доставните.

От доказателствата по делото не може да се направи извод, че Веселин Марешки и търговски представители на фирмите му са участвали в престъпно сдружение по смисъла на Наказателния кодекс или че бизнесменът е извършил престъпление.

В специализираната прокуратура обаче са направили извода, че действията на Марешки и сътрудниците му представляват нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренцията. Затова постановлението е изпратено на Комисията за защита на конкуренцията, която следва да извърши проверка по изложените случаи и евентуално да потърси административнонаказателна отговорност на съответните лица.

Комисията е решила, че от установените в досъдебното производство факти възникват основателни съмнения за извършени нарушения на закона в частта му за нелоялна конкуренция, изразяващи се в недобросъвестни действия от страна на представители на „Фармнет”, които увреждат или могат да увредят интересите на конкурентите.

Дистрибуторът "Фармнет" е собственост на семейството на варненския бизнесмен. Акционери са: Марешки, Веска Марешка, Светлана Марешка и Александрина Марешка.