"Бях сащисан, че БСП прави отстъпление от плоския данък".

Това заяви лидерът на АБВ Константин Проданов пред бТВ. Той изтъкна, че това е автентична лява кауза.

"Неравенството и бедността са основна заплаха според Световния икономическия форум в Давос. Всяка нормална цивилизована държава има прогресивен данък. Не за да наказва богатите, това е социална справедливост", каза Проданов.

И допълни, че плоският данък не е довел до по-висока събираемост и по-високи инвестиции.

Проданов коментира и клетвата на новия президент Румен Радев. Според него БСП и АБВ са оставили "лош вкус в устата на левите избиратели", след като не са успели да се обединят около неговата кандидатура. В началото Радев бе избор и на двете партии, но впоследствие бе издигнат от Инициативен комитет, зад който застана само БСП.

"Речта беше доста предпазлива, консервативна, обрана в много отношения. Дойде ми байгън да ми обясняват как живеем в най-добрия от всички възможни светове. Основното ми притеснение е да не се сгромоляса под тежестта на огромните очаквания. Народът го избра, защото беше нов, различен, непознат. Аз също възлагам големи надежди върху него. На всеки трябва да се даде време да се докаже, да си събере екипа", каза Проданов.

Той коментира и социологическите прогнози, според които АБВ не влиза в парламента.

"При социолозите, за да получиш, първо трябва да дадеш", каза Проданов.

И припомни, че резултатът на АБВ от президентски избори е сходен с този на парламентарните от 2014 г., което е достатъчно за влизане в парламента.