"Булгаргаз" има договор за доставка на природен газ от Азербайджан с държавната компания SOCAR. Споразумението е за 1 млрд. куб. метра на година. Това съобщи министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

България ще получава азерски газ по интерконектора с Гърция, който се очаква да бъде готов до края на 2020 г.

Дали още през 2021 г. ще тръгне вноса на синьото гориво от азербайджанското находище "Шах Дениз-2"?

"Преговаряме това да стане възможно най-рано", заяви за Клуб Z Теменужка Петкова.

Евентуалното забавяне на доставките може да дойде от неголемия капацитет на Южния газов коридор в първите години от експлоатацията. Природният газ от региона на Каспийско море се предвижда да стигне до Гърция през лятото на 2019 г. Това ще стане по Южния газов коридор, който включва Южнокавказкия газопровод (в Азербайджан и Грузия), ТАНАП (Турция), ТАП (Гърция, Албания, Италия).

Трансанадолският газопровод (ТАНАП) се очаква да стартира с пренос на 16 млрд. куб. м годишно, от които за Турция ще са 6 млрд. куб. м. От 2023 г. обаче количествата рязко ще се увеличат - на 24 млрд. куб. м. годишно, а от 2026 г. - на 31 млрд. куб. м (чрез допълнителни компресорни станции).

"Газовата връзка с Гърция ще даде възможност за диверсификация на енергийните източници. По проекта имаме изключителен напредък, пазарните тестове показаха, че интересът е много голям. Капацитетът на интерконектора ще бъде между 3 и 5 млрд. куб. м годишно", обясни Петкова.

Българското правителство има желание да участва като акционер в изграждането на терминал за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис, съобщи още министърката. Чрез съоръжението в гръцкото пристанище България може да получава гориво от най-различни източници.

Теменужка Петкова и сръбският й колега Александър Антич подписаха днес меморандум за разбирателство по проекта за междусистемната газова връзка между двете страни. България е осигурила пари за полагане на тръбата на наша територия - 45 млн. евро по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Антич обяви, че Сърбия е към края на преговорите с Европейската комисия за финансиране на тяхната част от проекта с пари от предприсъединителните фондове. От думите му се разбра, че Сърбия има интерес да получава природен газ през България - от Азербайджан и от терминала в Александруполис.

Министър Петкова поясни, че първата фаза (предпроектните проучвания) на връзката със Сърбия е приключила и предстои втори етап - реалното строителство, за което ще се обявят обществени поръчки. Очаква се изграждането да започне най-късно през май 2019 г. и да приключи до края на 2020 г.

Българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1,8 млрд. куб. м газ годишно от България към Сърбия и 0,15 млрд. куб. м газ към България. Дължината на трасето е 150 км – от района на Нови Искър до Ниш, като участъкът на българска територия е 62 км.

Напредък има и за интерконектора с Турция. Теменужка Петкова съобщи, че предпроектното проучване е готово и е предоставено на Анкара.