Ловешкият адвокат Момчил Мондешки, герой от записите „Яневагейт“, е заявил запазена марка с точно това изписване, която да е валидна за целия Европейски съюз. Това разкрива "Биволъ", цитирайки публикация в сайта на организацията за европейска интелектуална собственост.

Заявката за патент е подадена на 24 ноември 2016 г. и е публикувана вчера 18 януари. От момента тече тримесечен срок, в който може да се подадат възражения.

На 1 ноември 2016 г. Мондешки даде интервю за в. "Труд", в което си спомни година и половина след скандалните записи, че те са били постановка на съдийките от СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова с цел компрометиране на хора по върховете на държавата. Те умишлено си правели записи, с които да злепоставят премиера Бойко Борисов, главния прокурор Цацаров, шефа на ВАС Георги Колев, членове на ВСС и др.

След това изявление, което беше опровергано от Румяна Ченалова, прокуратурата поднови проверката по „Яневагейт“.

Мондешки е заявил запазване на правата върху „Яневагейт“ за широк спектър от дейности в три области: стационарни и образователни продукти, лепенки, диплянки, артистични продукти на хартия и картон, телекомуникационни услуги, публикации и статии, образование, развлечения и спорт, преводи и интерпретации, допълва "Биволъ".

Това предполага, че ако Мондешки стане собственик на „Яневагейт“ той може да претендира, включително пред интернет търсачките, да бъдат свалени всички статии и линкове към тях, които съдържат това име. Ловешкият адвокат е бързал с регистрацията и е поискал тя да мине по бърза процедура, но не е платил навреме и това му е било отказано. Ето защо публикацията излиза чак сега.

По-рано атака срещу „Яневагейт“ беше успешно проведена в "Уикипедия", напомня сайтът за разследвания.

Оказа се, че мнозинството от българските редактори на тази свободна енциклопедия споделят възгледите на „чугуненото мнозинство“ във ВСС и ревностно бранят модела #КОЙ. Информацията за скандала беше изтрита въпреки оценката на Европейската комисия и на български политици и правозащитници, че става дума за значим съдебно-политически казус.

Методът със запазването на марка за популярни в обществото обозначения за скандали беше приложен първо от Ирена Кръстева през 2015 г. за думата КОЙ, станала символ на непрозрачното и задкулисно управление. Нейната фирма „Пресмаркет“ подаде заявка за регистрация на КОЙ в патентното ведомство. Адвокатите на пресгрупата обаче отрекоха, че искат да блокират използването на думата. Майката на Делян Пеевски искала да запази действието на вече регистрирана марка „Кой?“, под която Петьо Блъсков в миналото издавал едноименно списание – обясниха те.

В случая с „Яневагейт“ обаче няма подобно издание или феномен преди да излязат първите записи.

"Бивол" ще вземе мерки, за да не се допусне оруелско заличаване на данните за злоупотреба с власт, престъпления по служба и конфликти на интереси на Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Георги Колев, Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Владимира Янева и други лица на властови позиции споменати в записите.

Ще ангажираме адвокати, които да оспорят заявката на Мондешки, за което скоро ще обявим фондонабираща кампания", пишат от сайта.

Мондешки фигурираше в доклада на ВСС за старото ръководство на СГС като външното лице, което е стояло по цял ден в кабинета на Владимира Янева и дори се е самообслбужвал от компютрите.