Одит на Софийския районен съд за 2014 г., изготвен от Сметната палата, доведе до това, че подалият оставка председател на съда Методи Лалов бе пратен на прокурор. При това не от самата Сметна палата, а от Висшия съдебен съвет.

Пленумът на ВСС днес трябаше да приеме за сведение доклада за одита, но тогава думата взе Михаил Кожарев - един от хардлайнерите в мнозинството.

Той каза, че съветът не може просто да "си позволи" да приеме доклада и изреди, че вътре има поне две нарушения.

Едното - по отношение на разплащането с вещите лица, и друго - за обществени поръчки по време на мандата на Лалов.

"Няма възражения, нито са представени нови доказателства, с които да се опровергаят констатациите", заключи Кожарев. И предложи докладът на Сметната палата да бъде пратен на прокуратурата.

Става въпрос за доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране. Стойността е 368 436 лв.

Констатациите в тази насока са, че цялата поръчка е абсолютно опорочена, тъй като предварително е заложена в техническата констатация към поръчката с възможност зя предварително решаване кой да бъде изпълнител.

Според Кожарев това показва, че е налице предварително уговорена поръчка с предварително избран изпълнител, а за това говори обсотятелството, че само една фирма се е явила.

Относно заплащанията на вещи лица той каза, че става въпрос за повече от 1 млн. лв.

Без на разходни касови ордени да бъде положен подпис на ръководител или зам.-ръководител, което означава тотално опорочаване на разплащателния документ, респективно на самото разплащане, обобщи Кожарев.

От думите му стана ясно, че със своя заповед Лалов е упълномощил своите заместници да разписват въпросните разходни ордери, но после нито е осъществил контрол, нито те са полагали подписи.

На това думата взе Юлия Ковачева, която каза, че съгласно Закона за Сметната палата, която е органът, който преценява, а също така е дала и срок на Лалов да вземе мерки.

Аз лично не се наемам да преценявам дали има данни за престъпления. Сметата палата е органът, който преценява, напомни съдийката.

Включи се и Галина Карагьозова, която каза, че по отношение на обществени поръчки пък има съвсем ясно разписано положение, че Сметната палата ги дава на Агенцията по обществени поръчки, ако има съмнения.

Сметната палата не може да ограничи правото на всеки друг орган, който констатира евентуално данни за извършено престъпление или нарушение, да го изпрати на прокуратурата - настоя Кожарев. - Не забравяйте, че прокуратурата на Република България се занимава не само с престъпления, а и с нарушения. А и пращайки доклада на прокуратурата, не означава, че непременно той е изпратен за констатиране на престъпления.

След като със смях се чуха забележки, че за пръв път прокуратурата ще се занимава с административни наказания, са намеси Калин Калпакчиев.

Ние досега никога не сме изпращали одитен доклад на прокуратурата. Това ще е прецедент.

Което очевидно се прави в случая преднамерено, като наказателна акция към ръководството на СРС. Защото изразява мнение, различно от мнозинството във ВСС. Ами това е смисълът, г-н Кожарев, обобщи той.

От  т. нар. малцинство пак напомниха, че самата Сметна палата не е дала одита на държавното обвинение и освен това - че условието техниката да е от един производител често се среща при поръчки и е с цел по-лесна поддръжка.

"Хиляди възложители допускат дискриминационни условия. Значи ли те, че са дадени на прокуратурата? Факт е, че самата Сметна палата е дала само препоръки", каза Карагьозова.

Сметната палата има едни правомощия, АДФИ други, прокуратурата трети. Ако едната не прецени да извърши, това не означва, че другите институции са лишени от възможността да действат, настоя Кожарев.

Така мнозинството с "граничните" 11:9 гласа прие докладът все пак да бъде пратен на Сотир Цацаров. Изненадващо дори Незабравка Стоева, която обичайно гласува с мнозинството, обяви, че няма да подкрепи такова нещо.

На следващите точки "опозиционерите" използваха повода - някакъв имот в Плевен, и така ядосаха Кожарев (който отговаря за сградния фонд на съдебната система, б.р.), че той се изправи от стола и се разкрещя, цитирайки своите "авторитети":

Както каза г-ж Беновска вчера - на вас може би някой ви плаща!

На забележките със смях от залата - ще ги замеря ли с ябълки, прокурорът отговори:

Аз няма да ви донеса ябълки, ще ви донеса круши!

Наложи се представляващият Димитър Узунов да го успокоява първо с: "Г-н Кожарев, не се поддавайте на провокции", а после и лично отиде да го сложи да си седне на стола.