Новоизбраният президент Румен Радев излезе само веднъж от сценария на първото си обръщение към Народното събрание и към нацията, след като положи клетва. С една реплика, насочена към дясната част на пленарната зала - там, където седят депутатите от ГЕРБ, десницата, Патриотичния фронт.

"Имате още една седмица", обърна се Радев към избраниците. 

Резултатът - няколко депутати от десницата и ГЕРБ напускаха залата преди края на обръщението.

Това беше и единственият момент от речта на новия държавен глава, макар и извънреден, в който каза нещо за бъдещите си планове кога ще разпусне Народното събрание и ще посочи служебно правителство. От изтърваните думи стана ясно, че най-вероятно това ще стане около 27 януари, а тъй като по конституция изборите се насрочват до 2 месеца след разпускане на стария парламент, то най-вероятната дата за тях е 26 март или 2 април.

Репликата за седмицата време дойде заради подвиквания от място към новоизбрания президент, докато говори. Шумът в залата беше през цялото време, но ескалира рязко, когато Радев заяви:

"Предпочитам подхода с по-малко думи, но с повече действия".

Това изречениедойде след средата на речта, продължила над половин час, което възбуди дясната част на пленарната зала. Чуха се подвиквания от типа: "Научи се да четеш" към Радев. Председателката на парламента Цецка Цачева тогава вече настоя за ред в залата. Реакцията на Радев към подвикванията от място пък предизвика аплодисменти от БСП. Няколко депутати от десния сектор напуснаха залата. Петър Славов съобщи защо във фейсбук:

"След като 40 мин. търпеливо слушах обществено-политически обзор, на "имате още една седмица" просто не издържах и излязох...
Та да попитам-една седмица за какво по-напред - за намаляване #наказателнаЛихва за просрочие, или за въвеждането на #тримесечнаВинетка?! Или за да довършим законопроекта за #лихвоточки, или да защитим старозагорския парк "#Бедечка" и тези проблеми на хората не си ли струват "едната седмица"? 
Или пък се търси повод, осветляването на ченгетата от #ДС в списъците #КТБ и промените в закона за досиетата да бъдат спрени на финала?!!"

Сред напусналите бе и Методи Андреев от ГЕРБ, както и Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ. Последният заяви:

"Същата реч, ако замените думите "ЕС" и "НАТО" със "Съветски съюз" и  "Варшавски договор", щеше да звучи така и преди 20 години. Подобна реч е неуважение към Народното събрание. На второ място, той трябваше поне веднъж да си я е прочел предварително, а не да срича тук. И накрая, като заплаши Народното събрание с едната седмица, показа един неуравновесен характер, който не може да бъде обединител на нацията."

Според Караджов за подобно поведение на встъпил в длъжност президент може да се поиска и импийчмънт, въпреки че в основния закон е ясно опитано при какви хипотези това е възможно. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също реагира остро на едната седмица време.

"Да съм планирал да остана още 70 дена? Говорите със средна ръка бизнесмен, който има сериозна фирма, сериозно присъствие в медиите. Аз не съм  дошъл тук да търся варианти за собствена реализация, а да свърша нещо за България. Беше доста неуважителна речта. Речта беше пълна с глупотевини. Просто нямаше смисъл да я слушаме… още повече с тая реплика, която подхвърли, с пренебрежение, с надменност и с високомерие.

Той разкритикува речта и по същество - тя била анализ на ситуацията, а не програмна реч на президент, която хората очакват да чуят.

Сред защитниците на Радев бе бившият президент и бивш лидер на АБВ Георги Първанов. Той начере поведението на депутатите - подвикващи от място и напусщащи залата "пълна липса на възпитание".