Съдът е запорирал сметки на "Техномаркет България" в няколко банки. Това стана ясно на пресконференция на акционери в "Глориент инвестмънт БГ" - дружеството, което води мащабна съдебна битка срещу контролираната от Делян Пеевски верига за битова техника (бел. ред. - доскоро депутатът от ДПС беше и официален собственик).

"Глориент" е собственик на магазините, в които оперира "Техномаркет".

Търговската верига има сметки в различни банки. Сред запорираните са в Банка ДСК и в Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова, научи Клуб Z от свои източници.

В "Глориент" са предприели действията, заради неплатени наеми от страна на "Техномаркет" за периода февруари-април 2016 г. Съдът е издал изпълнителни листове в полза на "Глориент", след което частен съдебен изпълнител е запорирал банковите сметки.

"Нещо повече - вече успяхме да си върнем 800 000 евро неплатени наеми директно от банковите сметки на "Техномаркет", обясни Майкъл Юлер, управляващ директор на фонда "Ийст Болкан пропъртис", един от акционерите в "Глориент".

По думите му "Глориент" ще продължава да блокира банковите сметки на "Техномаркет" и по други дела, които водят срещу веригата. Собственикът на търговските обекти претендира за обезщетения за неправомерното им ползване след май 2016 г. Въпреки че по това време договорите за наеми между двете страни са прекратени, "Техномаркет" не освобождава търговските помещения.

Проблемите в бизнес отношенията между двете дружества настъпиха, след като в началото на 2016 г. Делян Пеевски стана мажоритарен собственик на "Техномаркет България" чрез фирмата си "НСН инвестмънт".

"През февруари м.г. те спряха да плащат наем за 14 търговски обекта в страната и продължиха да ползват помещенията. Към днешна дата загубите ни от това са 3,8 млн. евро, за което сме завели 54 съдебни дела", поясни Майкъл Юлер и допълни, че загубите се увеличават всеки ден.

От своя страна веригата "Техномаркет" е завела 26 контрадела, с които иска нищожност на нотариалните актове, с които "Глориент" е купило обектите преди десетина години, както и на договорите за наем между двете компании. Юлер описа действията на ответната страна като "процедурни хватки", чиято цел е да бави делата - в "арсенала" на "Техномаркет" влизали забавени плащания на съдебни такси, внасяне на искове с различна подсъдност, внасяне и внезапно оттегляне на искове, завеждане на две едновременни дела за един и същ имот.

През ноември 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията в изключително кратък срок позволи "Техномаркет България" да бъде прехвърлена на дубайската офшорка TGI Middle East FZE. Чужедстранната фирма е бивш мажоритарен собственик на тютюневия холдинг "Булгартабак", който също е свързван с Пеевски. Цветан Василев, бивш бизнес партньор на депутата от ДПС, описва TGI Middle east като компания от Дубай, която е „част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция“.

По думите на Майкъл Юлер дружеството не може да се възползва от законната си собственост (100 000 кв. м търговски площи), а в същото време продължава да плаща данъци и такси за имотите - 140 000 евро за 2016 г. Съдебната битка срещу "Техномаркет" е струвала досега 1,3 млн. евро на "Глориент" - разходи за адвокати, съдебни такси и др.

"Глориент" е спечелило на първа инстанция делата за опразване на обектите в Кърджали, Пазарджик, Севлиево и Русе, но "Техномаркет" продължава да ползва магазините, тъй като решенията се обжалват на следваща инстанция.

"Международните инвеститори в "Глориент" са много разочаровани от опитите на "Техномаркет" да си служи с нелоялни бизнес практики и как това е възможно в страна от ЕС. Но бих искал да благодаря на професионалистите в българския съд, че прилагат закона в защита на правото на собственост", добави Майкъл Юлер.