Крайнодясната Марин льо Пен излиза начело в социологическо проучване преди първия тур на президентските избори във Франция, публикувано днес в "Монд".

Вероятният кандидат на социалистите не е в челната тройка, затова пък в нея влиза бившият министър на икономиката от социалистическото правителство Еманюел Макрон.

Кандидатът на "Републиканците" (дясноцентристи) Франсоа Фийон губи между 3 и 4 процентни пункта от рейтинга си и е втори след Льо Пен.

Тя има между 25 и 26 на сто от намеренията за гласуване, т.е. с между 5 и 7 процентни пункта повече отколкото в същия месец на кампанията преди пет години.

Фийон, бивш министър-председател при предишния президент Никола Саркози, има между 23 и 25 на сто в сравнение с 26-29 процента при първичните избори на умерената десница в края на миналата година.

Досегашният министър-председател на левицата Манюел Валс, водещ претендент за кандидатурата на социалистите, събира между 9 и 10 на сто. 

Макрон, някогашен инвестиционен банкер, който основа своя реформистка партия, има между 17 и 19 процента от намеренията за гласуване при положение, че социалистите кандидатират Валс. Техните първични избори в два тура предстоят на 22 и 29 януари.

Макрон обаче минава 20 на сто, ако вместо Валс на изборите от името на левицата се яви предшественикът му в социалистическото правителство Арно Монтбур.

Анкетата е направена между 10 и 15 януари сред представителна извадка от 15 921 лица над 18 години от Центъра за изследвания "Сианс По" и агенцията "Ипсос Сопра Стериа". 

Двата тура на президентските избори са съответно в края на април и началото на май.