Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ще кандидатства по Механизма за свързване на Европа за бъдещата магистрала от София до границата със Сърбия. Това стана ясно от решение на правителството, с което на пътната агенция се дава зелена светлина да договори финансиране за строителството.

Проектът носи официалното име „Модернизация на път 1-8 „Калотина - Софийски околовръстен път”. Включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м, както и на мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели. Индикативната стойност е 177 млн. лв.

Сравнително високата прогнозна цена от 12,2 млн. лв. на километър се обяснява с множеството съоръжения, които ще бъдат изградени с магистралата.

Пътят е част от основната трансевропейска транспортна мрежа по направлението от Западна Европа през Белград, София и Истанбул към Близкия и Среден Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри връзката между България и Сърбия, ще спомогне за завършването на магистралната мрежа по направлението запад-изток у нас, ще намали времето за пътуване и ще се осигури безопасни условия за движение.

Правителството удължи до 30 юни 2017 г. срока за разработване на законодателни промени и подзаконова уредба за системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси. От МС уточняват, че това се налага, тъй като работата на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол системата.

Припомняме, че обществената поръчка за изграждане на система за тол такси за тежкотоварни превозни средства и т. нар. електронна винетка за леките коли бе обявена през април м.г., но редица обжалвания блокираха процедурата. В първите дни на 2017 г.  Комисията за защита на конкуренция съобщи за поредна жалба, след като от ГЕРБ се опитаха да задействат максимално бързо процедурата около Новогодишните празници.

По същото време новоизбраният президент Румен Радев поиска спиране на обществения търг, тъй като не бил съгласуван с неговата администрация, както нареди премиерът Бойко Борисов. От АПИ обаче отговориха, че поръчката е стара и няма нужда от съгласуване.