Поредна година е най-горещата досега - 2016-а е по-топла от 2015-а и 2014-а, които държаха рекорда поред. Това бе обявено от двете ключови научни агенции на САЩ - Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) и Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA).

Средната температура на повърхността на планетата е с 0,07 градуса по Фаренхайт по-висока от 2015 г. Или 14,82 градуса по Целзий. Средната температура за 20-ти век е 13,88 по Целзий. 

Осем поредни месеца - от януари до август - са били най-топлите, откакто NOAA е започнала замерванията през далечната 1880 г. 

От агенцията отбелязват още, че от 2000 г. насам световният рекорд е бил надминаван общо пет пъти - през 2005, 2010, и последните три години.

NASA потвърждава данните с 95% сигурност. Според тях от 2001 г насам имаме "16 от 17-те най-горещи измерени години".

"Не очакваме рекорди всяка година, но дългосрочният тренд за затопляне е ясен", твърди Гавин Шмид, шеф на института за космически изследвания към НАСА "Годдард".

Новината идва само дни преди избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп да стъпи в длъжност. Бъдещият държавен глава ще поеме контрола над двете агенции. Той е обявявал неколкократно, че "глобалното затопляне е измама", а кабинетът му от министри е пълен с хора, отричащи климатичните промени. Предложението му за шеф на Агенцията за закрила на околната среда - Скот Пруит - също смята, че човешката дейност не е причина за повишаването на температурите.

Евентуалният шеф на Държавния департамент Рекс Тилърсън и на вътрешния департамент Раян Зинке признават, че има климатични промени и част от тях са причинени от човека, но според тях не е ясно точно колко, нито пък дали можем да предвидим последствията от това. Тилърсън е шеф на петролната компания "Ексон Мобил".

Учените обаче са на друго мнение - 98% от климатолозите смятат, че основната причина за рязкото затопляне е именно човешка дейност. През 2016 г. десетки държави, сред които Китай и САЩ (най-големите производители на въглеродни емисии) подписаха Парижкото споразумение, което има за цел именно намаляването на дейностите, които увеличават температурата.

Един градус повече може да не изглежда много, но 1 градус в глобален мащаб за няколко десетилетия би могъл да промени лицето на Земята, предупреждават учените. Според много от тях първите катастрофални ефекти от глобалното затопляне ще са факт до 2035 г. и за да ги спрем или поне ограничим, трябва да вземем мерки отсега.