Внимание, спойлери! Текстът разкривa част от сюжета на епизода „Последен проблем“.

Провал от гледна точка на рейтинга се оказа показаният в неделя вечерта в ефира на Би Би Си финален епизод на сериала „Шерлок“. Гледали са го около 5,9 милиона зрители, което е много по-малко от новогодишните 8,1 милиона души, дочакали началото на четвъртия сезон, съобщава Би Би Си. Трябва обаче да имаме предвид, че неделните числа може да се увеличат, защото има хора, неуспели да гледат премиерата, които могат да направят това по-късно, възползвайки се от услугата „видео при поискване“.

Междувременно епизодът, озаглавен „Последен проблем“ (Last Problem), се е появил в интернет, озвучен на руски език, няколко часа преди официалното му излизане в телевизионния ефир на територията на Великобритания. От Първи канал, който има правата за показването на сериала в Русия, вече обявиха, че подозират хакери за инцидента. На официалната страница на сериала в Туитър създателите на „Шерлок“ призоваха зрителите да не свалят и разпространяват нелегалната версия на последния епизод.

Последната серия от четвъртия сезон на „Шерлок“ трябваше да излезе в ефир в 21 ч. във Великобритания в неделя, 15 януари. На качената няколко часа по-рано в интернет версия с превод на руски език има и кратко съобщение за следващото предаване, от което остава ясно, че епизодът е бил предназначен за показване по Първи канал на руската телевизия, който има правата за показване на сериала в Русия.

 

 

Пресслужбата на Би Би Си съобщи в специално изявление:

„BBC Worldwide се отнася много сериозно към нарушенията на нашата строга система за сигурност и ние инициирахме пълно разследване на изтичането“.

Първи канал съобщи, че в тесен контакт с Би Би Си се опитва да открие източника на материалите, изложени в интернет.

„Според предварителната версия, причината е хакерска атака. Първи канал ще сподели с британските си колегите цялата информация след края на разследването“, се казва в изявление на руската телевизия.

Сюжетни обрати

Това е четвъртият сезон на популярния сериал, базиран на разказите на сър Артър Конан Дойл. Осъвременените Шерлок Холмс и д-р Уотсън се радват на голям успех в изпълненията на Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман. Всеки епизод от четвъртия сезон е гледан общо (в ефира и на запис) от около 11 милиона души. Основният враг на Шерлок – Мориарти (в ролята е Андрю Скот) – се появява отново, но като участник в събития от преди пет години. Оказва се, че преди смъртта си той се е съюзил със сестрата Шерлок – Юръс. Двамата заедно са подготвили капан, в който падат д-р Уотсън, Шерлок и брат му Майкрофт – и са принудени да разрешат поредица от смъртоносноопасни загадки.

Сценаристът Стивън Мофат наля масло в огъня на дебатите дали „Последен проблем“ ще стане финал на целия сериал.

„Не планираме да сложим точка, но е възможно и това да се случи. Това беше невъзможно досега, тъй като всеки епизод завършваше с някакъв клифхангър, тоест развръзката идваше в продължението“, каза Мофат.

Мненията на критиците се разделиха

Критиците изразиха различни мнения за финала на четвъртия сезон. Майкъл Хоган написа в „Дейли Телеграф“, че „ако това се окаже последният епизод, което разбира се, не е така, той върши добра работа като финал“.

„В неделния епизод присъстваха всички елементи, които превърнаха модерната реинкарнация на старата история в голям хит – но има и неща, по които мненията се разделят“, казва Хоган, дал на „Последен проблем“ най-високата оценка от пет звезди и нарекъл го „надбягване, пълно със силни усещания“.

Но Кристофър Стивънс от „Дейли Мейл“ не благоволи да присъди на епизода дори една звезда и го описва като „шокиращо слаб“, „жалка и много неприятна главоблъсканица“ и „глупост, пълна с нарцисизъм.“

„Ако в понеделник сте се събудили разгневен, че са ви откраднали вечерното забавление, аз напълно споделям с вас чувството на предателство. „Шерлок“ е, просто казано, най-безсмисленият, многословен телевизионен продукт, който някога ми се е налагало да гледам“, пише Стивънс.

Първият епизод на четвъртия сезон от поредицата бе гледан на 1 януари от повече от 11 милиона зрители, заедно с използвалите услугата „видео при поискване“. Това беше най-голямата аудитория за целия празничен период във Великобритания.

 

 

"Площад Славейков"