“Разочарован съм от думите на Доналд Тръмп, че трябва да се доверяваме на Путин", казва за предаването HARDtalk на Би Би Си Алексей Навални, един от лидерите на руската опозиция.

В интервюто, дадено на английски пред водещия Стивън Сакур, председателят на Централния съвет на Партията на напредъка Навални говори също за наложените срещу Русия санкции, шансовете му за победа на президентските избори през идната година, за заплахите, с които се сблъскват лидерите на руската опозиция, взима отношение и по други въпроси.

Предлагаме ви акценти от интервюто на Алексей Навални за Би Би Си:

Какво изпитвате, когато Доналд Тръмп говори, че “ние трябва да сме готови да се доверим на Владимир Путин”?

Това у мен буди разочарование и чувство на тревога, тъй като и понятие си нямам защо господин Тръмп е така добронамерен към господин Путин, след като възгледите им по конкретни въпроси на политиката са сто процента различни. Те гледат от коренно противоположни гледни точки на всичко – от миграцията до икономиката, но въпреки това взаимно се харесват и това е странно. Но кой е лош или добър за Путин, това не ме вълнува.

Не ви ли се струва, че новоизбраният президент на САЩ в известен смисъл ви предаде, казвайки, че предимство ще има тясното сътрудничество с Путин и в известен смисъл това е в разрез с всичко, което вие се опитвате да постигнете. Вие се стремите до руснаците да достигне посланието, че докато Путин е на власт, санкциите срещу Русия няма да бъдат свалени, че страната е застрашена от изолация, няма перспективи на международната арена, а и това, което Тръмп казва, е в противоречие с убежденията ви.

Това не ми харесва и мога честно да заявя, че то ме нервира. Но не се чувствам излъган. Мога да ви кажа кога се чувствам измамен – когато олигарсите на Путин оглавяват списъка на най-богатите хора във Великобритания, когато депутати в парламента на Русия купуват жилища за 11 милиона паунда в Лондон, когато свободно пътешестват из цяла Европа и света. И всичко това независимо от съществуващите във Великобритания правотворчески актове, по силата на които бихте могли безпроблемно да ги привлечете към отговорност и те да отговарят пред съд за пране на пари, корупция, но те се чувстват недосегаеми. По тази тема се чувствам измамен, но това няма нищо общо с Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп даде да се разбере, че в бъдеще могат да бъдат смекчени или изцяло свалени санкциите срещу Русия, ако Путин сътрудничи по въпроси, които за Тръмп са приоритетни – битката срещу терора на джихадистите, срещу така наречената “Ислямска държава”. Как възприемате подобна стъпка на САЩ към смекчаване на санкциите срещу Русия?

Не мога да съм за санкции, отнасящи се до руската икономика като цяло, все пак съм гражданин на Русия. Но аз ще съм покъртен, ако господин Тръмп смекчи или отмени онези санкции, които се отнасят до определени личности, като приятели на Владимир Путин, олигарсите му или корумпираните официални лица от най-близкото му обкръжение. Защото в действителност тази част от санкциите е за благото на руския народ и руснаците ги подкрепят.

Готвите ли се да участвате в президентските избори, които вероятно ще са през 2018 г.?

Възнамерявам да обявя кандидатурата си. Но не съм наивник и проявявам разбиране за недоволството на Кремъл. Наясно съм, че те ще направят всичко възможно, за да ми попречат да се явя на изборите. Наскоро представители на Кремъл се изказаха в дух, че “той няма право да участва във вота”, но въпреки това аз се готвя да се обърна към народа и да го помоля за подкрепа.

В офиса, където сега разговаряме, вече са готови плакати “Навални 2018”, но искам да ви кажа нещо. Ако се провалите на процеса в Киров, където ви обвиняват в разхищения и мошеничество, ще ви забранят участие в изборите, въпреки решимостта ви да го направите.

Осъдиха ме на 5 години, а на следващия ден ме освободиха. Какви са тези закони? Хората излязоха на улицата и заявиха, че няма да признаят вота без мое участие.

Вие мислте, че сте в състояние да използвате народната власт срещу Путин?

Фактически това е единственото ми оръжие. Единственото, което имам, е народната подкрепа.

Господин Навални, изкушавате ме да ви кажа: “Приземете се!” Знаете какво се случи с Ходорковски, с Каспаров, който сега живее в изгнание, знаете какво се случи с Борис Немцов...

Вие ми казвате да се приземя? Мога да ви уверя, че не витая в облаците. Брат ми е в затвора. Изтръгнаха го от семейството, сега лежи в килия единочка. Наясно съм с реалния живот в Русия, но вярвам, че народната подръжка може да обори стратегията на Путин срещу мен.

Борис Немцов, когото вие добре познавахте, беше убит на двеста метра от Кремъл. Това е днешната московска реалност. И нямате имунитет срещу всичко това.

В същата тази стая сме се срещали с него и доброволци. Подготвяхме внушителна демонстрация и след тази среща излязохме с добволоците на улицата. Арестуваха ме за 15 денонощия, а него го убиха след седмица. Така, че знам какво се случва в Русия. Известни са ми рисковете, наясно съм с опасностите. Но това е моята страна, подготвям се да се боря за нея и зная, че истината е на моя страна. Убеден съм, че нейното развитие е далеч по-добрия вариант, отколкото завладяването на нови територии. Сигурен съм, че ще мога да обясня на руснаците, че алтернативата в мое лице е далеч по-добра от Владимир Путин.

В кой момент бихте решили, че картите не са във ваша полза и ви е втръснало?

Много се надявам да не се стигне дотам – да реша, че всичко, което съм правил, е било безполезно. Тогава всички жертви биха били напразни – в семейството ми, брат ми, Борис Немцов, който беше застрелян в гръб край Кремъл и много други жертви. Но това не е така. Вярвам в това, което правя и вярвам, че ще съм по-добрата алтернатива за Русия. Категорично съм убеден, че ще постигнем успех и вярвам в победата. Да, сега времената са тежки при една имперска заблуда, но политическите тенденции се променят, хората обедняват, задават си въпроси. Радвам се на подкрепата на моето семейство и на народа. Няма да ги подведа.