Датата е 3 октомври, събитието - откриване на спортна зала "София"...

"На първи тур, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите, после вече започва търсене на подкрепа - на втори тур не излизат хората да гласуват. Затова вотът е първият тур. Ако загубим, вечерта получавате оставка на цялото правителство." Авторът е Бойко Борисов.

Както и да е - не стана точно по този начин, но сега не за това е думата.

Последвалите политически случки са общоизвестни и сега няма да се занимаваме с тях.

Да сравним обаче действията на напълно независимата прокуратура - знакова част от съдебната власт у нас, преди и след тези случки. Вземаме от сайта на Прокуратурата на Република България prb.bg две произволни седмици, първо - между 10 и 23 октомври.

Оставиха в ареста 20-годишен рецидивист с 15 влезли в сила присъди, обвинен за грабеж (съобщение за мярка за неотклонение)

Шофьор, причинил смърт на пешеходец е предаден на съд по обвинение на Окръжна прокуратура – Плевен (има си хас)

Районна прокуратура – Русе активно работи срещу престъпления свързани с акцизни стоки (това, преведено, гласи: "По принцип си вършим работата, за която ни плащате с данъците си").

Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд две жени, извършили поредица измами с обещания за разваляне на магия (въх!)

Холандски гражданин с наложено наказание за недекларирана валута (чейнджаджия)

Разбира се, има и тук-таме някой наркодилър или лихвар, мярка за неотклонение на Божо Кравата (от престрелката в Слънчев бряг) и дори един... бивш кмет на село Малък Поровец, който се признал за виновен в лъжесвидителстване. А също трябва да признаем и един Петър Димитров - за безстопанственост при Белене.

Изведнъж държавата се сети за Втора атомна, личи от проактивните действия на прокуратурата по това време. Разбира се, не става ясно какви факти и обстоятелства довеждат до това през октомври 2017 г. да се повдигне обвинение на министър с мандат между 2007 и 2009 г.

"Фактическата сложност на делото", казват от прокуратурата... А всичко останало е следствена тайна. До степен - че в Конституционния съд има питане от самия Сотир Цацаров имат ли право депутатите да питат главния прокурор за развитието на висящи разследвания.

В тази времева ножица да споменем и акцията срещу Ваньо Митев, бивш ректор на Медицински университет.

Но да сравним... 

Взимаме сега новините от двете работни седмици след Нова година - от 3 януари до 14 януари. Вече е минало голямото ноемврийско разхождане на целия кабинет "Борисов 1" до следствието в "Овча купел", за да разказват какво означава решение на подпис. А Николай Ненчев - не че му симпатизирам, но ако не дай Боже, ни нападнат лошите, няма да има кой да ни защити, защото все ще го заварят в някое следствие на разпит.

Софийска градска прокуратура обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на повече от 20 милиона лева.

СГП повдигна окончателно обвинение на министъра на отбраната Николай Ненчев за престъпление по служба.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Иво Прокопиев по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД.

Софийска градска прокуратура обвини кмета на Пловдив в престъпление по служба по повод изграждането на Зоокът - Пловдив (ама това е само първото - гледайте после какво му се стовари на Иван Тотев, б.р.).

Специализираната прокуратура протестира изменението на мярката за неотклонение на Ценко и Мартин Чокови.

Софийската районна прокуратура възложи извършването на проверка по повод разпространени в мрежата нецензурни снимки на директор на столично училище (въпросният дериктор се оказа "соросоид", едни медии му се стовариха с цялата си мощ, нищо че после СРП... дори не образува досъдебно производство. Оказа се, че в историята няма нищо, освен един директор с хипертония в болнични и подадена оставка от съветнически пост.)

СГП привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост.

СГП внася искане в съда за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност.

Между другото, в Пловдив на делото за отстраняване на кмета Тотев (това е обичайна процедура) се яви прокурор Димитър Франтишек Петров от София - едно от "остриетата" на т. нар. звено "Антикорупция". А изземването му от пловдивските магистрати и даването в София на СГП - макар и допустимо като процесуален финт, бе доста озадачаващо..

Освен това главният прокурор внесе в същия период предложение за дисциплинарно уволнение на обвинителя от ВАП Тодор Мерджанов, демек: "чистим си и къщичката".

На такива компилации като нашите Сотир Цацаров - докато говореше пред столичните медии, имаше навик да казва, че "в България постоянно има все някакви избори" и по тази логика прокуратурата не трябва да работи. 

Сега да напомним един друг герой - следователя Бойко Атанасов. С всичките резерви, които човек може да има към него, на Атанасов му се стовариха едни случки, след като почна да разказва, че в СГП - и в частност в следствения й отдел (където и той си вади хляба) се държат "на трупчета" проверки и досъдебни производства срещу "неизвестен" извършител. Когато отнякъде се прецени, те се "активират" и стават срещу известен. При това много известен - я министър, я шеф на агенция, виден партиен враг или друга едра "риба", която в  момента е изпаднала в немилост.

В едно интервю в края на ноември пък Христо Иванов обрисува междувластието така:

"Това е част от постигането на задкулисните сделки. Винаги, когато мафиотският консенсус за управлението на страната се разклати, прокуратурата минава в своята силна инженерна роля. Да покаже сила, да напомни на някои хора да имат по-скромни очаквания за сделки и т.н."

Знае ли човек на кого да вярва... 

Но да напомним още една дата - 9 декември 2015 г. Току що 204 депутати са гласували за антисъдебната реформа.

"В България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор", предупреждава тогава Христо Иванов и подава оставка.