Президентът Росен Плевнелиев предупреди за 4 риска пред страната в края на речта си за отчет на 5-годишния си мандат. Ето ги и тях:

Отнемане на българското председателство на Европейския съвет. Това може да се случи, ако България работи за разделение в Европа.

Непризнаване на изборните резултати от предсрочните избори. Това може да се случи, ако има съмнение за зависимости на служебното правителство, което ще подготвя изборите.

Нова миграционна вълна.

Има риск от геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС.

Държавният глава изрази надежда, че това няма да се случи. И пожела новият екип на "Дондуков 2" в лицето на Румен Радев и Илияна Йотова да продължат добрите политики в страната.

"Един труден, но успешен мандат приключи. Силата на президентската институция не е в силната ръка, а в баланса. Да интегрираш, не да разделяш, не да местиш граници, а да работиш отвъд границите."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на изложението си по време на пресконференцията за отчет на 5-годишния си мандат. До него е и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Държавният глава ясно заяви, че често в отчета му ще се чуе, че са се случили неща за първи път. 

"Силното политическо противопоставяне в този мандат доведе до масови протести и парламентарни кризи. Бях първият президент, назначил две служебни правителства в един мандат, работил с три парламента и пет правителства. Преведох държавата през тези кризи. В една немалка част на мандата властта беше в ръцете на президента, а тогава личността на президента е много важна", заяви Плевнелиев.

Той припомни още, че е първият държавен глава, "въвел пряката демокрация" и инициирал референдум, а в мандата са проведени три национални допитвания. По думите му предшествениците само са обещавали това, докато призивът на Плевнелиев "гласът на народа да бъде чут, а не купен" е довел до резултат.

Президентът обобщи и състоянието на държава в момента - висок растеж, стабилна икономика, ниска безработица, строеж на магистрали и инфраструктурни проекти. И заяви, че се радва, че е бил част от процесите и политиките, довели до това. Похвали се и с приемането на пакета от закони за националната сигурност. 

По отношение на справедливостта той обобщи:

"Всички сме длъжници на народа и носим отговорнсот за ниското доверие и в съда, и в прокуратурата. Това е темата и трябват решения". 

Плевнелиев отчете още и свършеното на международната сцена.

"Като убеден европеец и евроатлантик от началото на мандата казах ясно - ЕС не е външна политика, а моето семейство. Дадох всичко от себе си в подкрепа на Обединена и силна Европа. Взех принципна позиция по нарушаването на международния правов ред по отношение на незаконната анексия на Крим от Руската федерация. Политиката по отношение не на руския народ, а на Кремъл, не ме прави ястреб, а политик и гражданин с позиция. Обичам Русия, но не одобрявам водената от руския президент политика... Тя е опасна, този тип политика доведе до две световни войни в миналото.", заяви Плевленелиев.

Той заяви, че целта и визията му винаги са били Балканите са превърнат "от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа".

"Ясната позиция на България по отношение на санкциите срещу Москва заради Крим бе високо оценена", каза още държавният глава и припомни речите си пред различни европейски институции по темата, както и отличията, които е получил зад граница заради смелата позиция", каза още Плевнелиев.

Президентът заяви още:

"Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Дадох общо 40 обещания - те бяха на сайта на институцията. Всеки можеше да контролира какво е обещал и свършил президента. Обещах да не правя коалиции в президентството. Изпълнено. Обещах да не назначавам кадри с минало в Държавна сигурност. Изпълнено. Обещах да инициирам референдум - изпълних".

Той благодари и на екипа си, и на всички, с които е работил.

"Бях президент, но и кризисен мениджър. Вероятно съм най-атакуваният президент, понякога оставах сам, но си носих отговорността докрай", каза още той.

По думите на Плевнелиев той бе и първият президент, свалил публично доверието си от едно правителство и парламент, първият, който излиза от мандат в добри отношения с партията, която го е издигнала, първият, който не присъства на клетва в Конституционния съд заради съмнения в морала. Той обеща да не прави нови партии, но да продължи да работи за страната си.

Държавният глава отбеляза, че е много доволен от поредица политики, които Румен Радев е обещал да продължи, като Българската Коледа и Съвета на президентите, "отново като символ на приемственост".

"Наистина ще дам пълната си подкрепа на президента Радев. Когато има нужда от мен, съм на линия. Ще споделя и грешките си, и успехите си. Ще му разкажа какво разбрах, какво видях", обеща той.

Плевнелиев коментира и грешките си, като спомена случая със снимката от Колорадските планини по време на новогодишната му реч от 2013 г.

"Но нека това да са грешките и проблемите на държавния глава", отбеляза той.

Президентът и вицепрезидентката Маргарита Попова изразиха различни позиции по един въпрос: 

"Единственото, за което съжалявам, е че президентът загуби контрола си върху всички служби. Мисля, че това е фундаментален въпрос за всеки държавен глава. Той има функции и задължения по отношение на националната сигурност, и ако на него му липсва този ресурс, той не може пълноценно да изпълнява своите задължения."

Президентът отбеляза, че е напълно нормално двамата да имат свои различия, но въпреки това стоят заедно. И коментира:

"Никога досега службите в България не са работили толкова добре и координирано. Няма никакъв провал на механизмите, те работят, и никога не са работили толкова добре. По времето на Симеон Сакскобургготски Съвета за сигурност практически не работеше, същото се отнасяше и по времето на Станишев. Нямаше устройствен закон за цялата система за сигурност."

И добави, че вицепрезидентката не е присъствала на "историческия" Консултативен съвет за национална сигурност през 2013 г.

"Ние постигнахме принципно съгласие между всички политически лидери на всички институции, и парламентарно представените сили, по това къде е доброто място на външното разузнаване на българина. Всички посочиха, че преди това нашите посолства бяха в невъзможност депутатите да задават приоритети на разузнавачите. Всеки си правеше каквото си иска. Президентът беше шеф на едните, министър-председателят - шеф на другите, нямаха никаква координация и свързаност."

Плевнелиев обаче коментира и това, което последва след като парламентът пое избирането на шеф на ДАНС - избирането на Делян Пеевски.

"Гордея се, че съм единственият български президент досега, който отговори на въпроса "Кой?". И единствения български политик. На мен ми се ще повече да отговорят. Попитайте първите български политици - кой е виновен за най-скандалното назначение в държавата? Аз отговорих още на първия час."

Президентът заяви, и че "наистина съм благодарен на премиерът Борисов" за добрата оценка.

"Аз се гордея с нашето приятелство, личните ни отношения."

И отбеляза като много важна оценката му, тази на президента Стоянов, на немският президент Гаук.

"Но най-важната оценка идва от народа, от следващото поколение. Надявам се тя да бъде обективна, и, разбира се, позитивна."

Президентът заяви, че след като излезе от президентството в неделя, си отива вкъщи.

"Ще търся чисто човешките неща - липсват ми приятелствата, липсват ми няколко дни, в които да се посветя истински на децата. След това ще видим."