Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева представи логото на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Негов автор е Тодор Ангелиев. В логото присъстват три елемента - кирилицата, българската шевица и българският флаг.

Победителят бе обявен от директора на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС посланик Любомир Иванов. Авторът ще получи награда от 10 хил. лв.

"Искам да пожелая на българското лого на добър час. За нас това е много вълнуващ момент, защото, знаете, че образът е ключ към въображението. В продължение на 6 месеца на всякъде по света това лого ще бъде символ на България, така е било и при всички останали председателства. Над 180 творци изпратиха своите проекти, което означава, че сме успели да направим кампанията – да ги информираме да могат се явят на това състезание", заяви Кунева.

В конкурса са участвали не само български автори, а и 10 чуждестранни, сред които македонци, германци и украинци.

Меглена Кунева. Снимка БГНЕС

Розата, шевиците и кирилицата са били сред най-използваните елементи от авторите. По думите на председателя на журито проф. Георги Янков журито е разгледало всички подадени проекти, като е бил отстранен само един участник, заради това, че не е спазил условията за анонимност. Предложеното от Тодор Ангелиев лого е било избрано след два тура на гласуване, като е събрало 76 от 90 възможни точки.

Кунева изтъкна, че други страни са подхождали по-различен начин с далеч по затворен конкурс в рамките на едно министерство. Но почти всички страни от новите страни членки са правили публичен конкурс. Вицепремиерът в оставка изтъкна, че края на 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че през 2018 г. страната ни ще бъде председател на Съвета на ЕС, докато след провеждането на конкурса и други инициативи, свързани с него, през 2016 г. те вече са 30%.