Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Украйна подаде иск в международния съд на ООН за привличане към отговорност Руската федерация за извършване на актове на тероризъм и дискриминация по време на нейната незконна агресия срещу Украйна. Това съобщи пресслужбата на украинското Министерство на външните работи.

Искът е в рамките на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за ликвидирането на всички форми на расова дискриминация.

"Украйна твърди, че Руската Федерация нарушава Конвенцията за борба с финансирането на тероризма  чрез предодставяне на оръжие и други видове помощ на незаконните въоръжени формирования, извършващи редица терористични актове на територията на Украйна. Към най-трагичните терористични атаки на руските марионетки трябва да се причисли сваления самолет на Малайзийските авиолинии, обстрелването на жителите на Мариупол и Краматорск, унищожаването на  пътническия автобус недалеч от Волноваха и смъртоносния взрив по време на мирно събрание в Харков" - така предава МВнР същината на иска. 

Освен това Украйна твърди, че Русия нарушава Конвенцията за ликвидация на всички форми на расова дискриминация, участвайки в кампания по дискриминация на неруските общности, живеещи в окупираните територии на Кримския полуостров, в частност, етническите украинци и кримските татари.

"Започвайки с незаконния "референдум", проведен в атмосфера на заплаха, руската окупационна власт провежда политика на унищожаване на тези общности. Тази дискриминационна политика беше осъдена от Генералната Асамблея на ООН и се прояви в забраната на дейността на Меджлиса на кримските татари, във вълната от изчезвания, убийства, самоволни обиски и задържани, опитите да се прекратят излизането на медии, а също и в ограничаването на преподаване на украински и кримско-татарски езици, се казва в съобщението на Министерство на външните работи.."

В иска се акцентира, че Русия не спазва правата на човека на окупираните територии.

"При незаконната си агресия в Украйна Русия пренебрегва основни човешки права. Опитваме се да урегулираме съществуващите спорове по пътя на преговорите в течение на повече от две години, но Русия не желае да прекрати нарушаването на международното право. Затова подадохме иск в Международния съд на ООН за привличане под отговорност на Руската Федерация за тези нарушения и възстановяване правата на украинския народ, гарантирани от международните договори, в които участва и Руската Федерация", заяви външният министър Павел Климкин.

Украйна поиска от Международния съд на Обединените нации да въведе временни мерки, насочени към предотвратяване на продължаващото нарушване на човешките права от страна на Русия по време на гледането на делото. 

Коментари

 's picture

Vladimir Radoslavov

Поредният нефелен опит да се

Поредният нефелен опит да се изкарат парици и да се направи мръсно ако не фане дикиш лошо нема
 's picture

Krasimir Kabakciev

Съотношение руснаци - украинци 68:16

Как да спориш с фактите? И щом руснаците искат да са в Русия, и гласуват за това, как да спориш с фактите? Значи, косоварите могат да се самоопределят, ама руснаците не могат? Защо? Защото косоварите в Косово са процентно малко повече от руснаците в Крим? Калпава логика! Друг е въпросът, че не е само до самоопределението, а има и въоръжена намеса - за което Путинова Русия следва да отговаря.

Съвсем случайно

са пропуснали терироризма срещу вече бившето собствено население в Донбас - тероризъм, извършван от редовна армия в съучастие с националистически въоръжени банди. Тероризъм в Крим звучи като твърде пошъл виц на фона на случващото се в Донбас. Иначе - да, всичко това, което се е случило в региона не трябва да остане ненаказано - независимо кой и от коя страна го е извършил.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.