Най-заможните хора в света имат толкова богатство, колкото 3,6 млрд. от най-бедните на планетата. Това сочат последните изчисления на неправителствената организация "Оксфам".

Според организацията тези резултати, които критиците оспорват, са след подобряване на изходните данни и те сочат, че пропастта между бедни и богати е "много по-голяма от нашите страхове".

Клубът на най-богатите осем включва Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Уорън Бъфет.

"За организация, която се бори с бедността, "Оксфам" изглежда твърде заета с богатите", коментира пред Би Би Си генералният директор на икономическия тинк танк "Институт за икономически дейности" Марк Литълуд. Според него тези, които искат да "изкоренят изцяло крайната бедност" трябва да се фокусират  върху мерки за икономическо развитие.

Според Бен Саудууд, който оглавява изследователската дейност в института "Адам Смит" не богатството на най-заможните хора в света е от значение, а благоденствието на бедните хора, а по думите му тяхното положение се подобрява с всяка изминала година. "Всяка година сме обстрелвани със статистиката на "Оксфам" за богаството в света. Данните са коректни - идват от Credit Suisse, но интерпретацията не е, смята той.

Ето и кои са осемте най-богати в света

1. Бил Гейтс - съосновател на "Майкрософт", богатство, оценено на 75 млрд. долара

2. Амансио Ортега - основател на "Зара", богатство на стойност 67 млрд. долара

3. Уорън Бъфет - на-големият акционер в Berkshire Hathaway, богатство на стойност 60,8 млрд. долара

4. Карлос Слим - собственик на  Grupo Carso, богатство на стойност 50 млрд. долара

5. Джеф Безос - оснавтел и главен изпълнителен директор на "Амазон" (45,2 млрд. долара)

6. Марк Зукърбърг - съосновател и изпълнителен директор на "Фейсбук" (44,6 млрд. долара)

7. Лари Елисън - съосновател и изпълнителен директор на "Oracle" (43,6 млрд. долара)

8. Майкъл Блумбърг - собственик на  Bloomberg LP (40 млрд долара)

Източник Списъкът на милиардерите на "Форбс" от март 2016 г.

Английският икономист Джерард Лайънс  смята, че фокусирането върху най-големите богатства "не винаги дава пълната картина" и трябва да се обърне внимание "да се уверим, че икономическата торта става по-голяма".

Според "Оксфам" обаче икономическото неравенство е в основата на поляризацията в политиката като дават за  пример избора на Доналд Тръмп и "Брекзит".

"Хората са ядосани и искат алтернативи. Те се чувстват изоставени, защото колкото и много да се трудят, не могат да участват в ръста на икономиката на страните си", смятат оттам. От неправителствената организация искат "по-човешка икономика" и настоява правителствата да налагат по-високи данъци върху богатството.

"Оксфам" излиза с подобни доклади през последните четири години. През 2016 г.  от организацията изчислиха, че най-заможните 62-ма в света имат толкова богатство, колкото най-бедната част от населението на земята. Като най-заможните 1% в света имат толкова богатство, колкото всички останали милиарди хора на планетата.

Тази година пропастта между богати и бедни се увеличава, според "Оксфам" . Като вече не става дума за 62-ма, а едва за осем от най-богатите хора.

Бил Гейтс и жена му Мелинда са известни с благотворителността си. През 2000 г. те основаха фондация, на която са дарили досега 44 млрд. долара. През 2015 г. Марк Зукърбърг и жена му Присила Чан обявиха, че ще дарят 99% от богатството си, което се равнява на около 45 млрд. долара, като се изчислят акциите на "Фейсбук".