Лекарите не могат просто да игнорират грубото отношение от пациентите, показва изследване на Университета на Флорида, САЩ, разказва Futurity.org.

Данните всъщност сочат, че обидите, заплахите и грубият тон към медиците водят до повече грешки от недоспиването, типично за професията.

"Грубото отношение има ужасяващ ефект върху работата на медиците", обяснява Амир Ерез, водещият професор в изследванено, проведено заедно със студента Тревър Фоулк.

Установено е, че липсата на сън и преумората са свързани с 10-20% по-лоша работа на медиците. Грубото отношение води до 40% влошена практика.

За изследването 39 неонатални екипа за спешна помощ - по двама лекари и две медсестри - от Израел са симулирали пет сценария, в които е трябвало да лекуват манекени на бебета в спешни ситуации като проблеми с дишането или хиповолемичен шок. Актриса в ролята на майката се карала на определени отбори, а контролната група е работила на спокойствие.

Изследането проследявало 11 мерки за успешна работа, сред които точност на диагнозата, споделяне на информация, план за терапия, и комуникация. Във всяка от тези категории тези, които били подложени на грубо отношение се справили значително по-лошо от останалите.

Данните сочат, че ефекта от грубите думи е продължил да влияе на работата на лекарите през целия ден. Това означава, че когато сте груби към медик, той ще лекува по-лошо не само вашия роднина, но и много други хора след него.

"Изследването показва, че дори докторите да имат най-добрите намерения, както е обичайно, те не могат просто да игнорират грубостите. Те пречат на когнитивните им функции без да могат да го контролират", обобщава проф. Ерез.