Бизнесменът и издател Иво Прокопиев определи обвинението, което прокуратурата му повдигна, като „скалъпена история”, която няма нищо общо с фактите и правото. През седмицата той беше обвинен заедно с двама бивши министри – Трайчо Трайков и Симеон Дянков, заради продажбата на акциите на ЕВН, съобщи бТВ.

"Трябва да имат малко срам тия хора. Това, което чухме, няма нищо общо нито с фактите, нито с правото, нито с нищо", каза издателят на "Капитал" и "Дневнвик" в предаването "120 минути".

"След няколко пресконференции на прокуратурата, да не говоря колко прессъобщения, аз и до момента не знам в какво точно ме обвиняват, че съм извършил, подчерта Прокопиев в предаването.

"Това, което пише, е, че умишлено съм улеснил Дянков да извърши някакви неща чрез разяснения.  Ако разяснението беше криминално престъпление, журналистите трябваше да са с доживотни присъди”, допълни той.

Бизнесменът подчерта, че пазарът е определил цената, на която се продават тези акции (фирма на Прокопиев - "Булброкърс", е консултант на търгуването на 33 държавни процена от ЕВН, б.р.), а политическото решение да се продават е взето от компетентните органи – правителството, Агенцията за приватизация. „Механизмът за продажба е под надзора на Комисията за финансов надзор. Никъде скрито-покрито няма. Ако някой е отговорен и са допуснати нередности, това са ръководителите на тези три ведомства”, поясни той.

Според него Бойко Борисов с изказването си, че Прокопиев му е довел Трайчо Трайков и Симеон Дянков, е дал сигнал - публичен знак на прокуратурата да действа. "Видимо политически насърчени от г-н Борисов и другите среди, които имат влияние във ВСС и прокуратурата - групата около ДПС, Ахмед Доган и Делян Пеевски".

„За всички е прозрачно каква е крайната цел на тази политическа атака със средствата на държавното обвинение. Жалко е, че сме се докарали до там като държава и общество - прокуратурата да изпълнява толкова грозни и зле скалъпени поръчки, подчерта Прокопиев.

"Не е вярно, че съм препоръчал който и да е министър на премиера Бойко Борисов – нито Трайков, нито Дянков, подчерта Прокопиев. „Те са избирани по напълно политически критерии от ГЕРБ, допълни бизнесменът.

Той обаче обеща, че ще търси компенсация, защото този бизнес е смазан - първо с усилията на Стоян Мавродиев (бившия шеф на КФН, б.р.), а сега и с "тази история".

Прокопиев изтъкна също, че не стои зад партия „Да, България” на Христо Иванов, не е и сред дарителите й. Той обаче отбеляза, че е част от тази общност и мисли с тези хора по сходен начин.  

Бизнесменът посочи, че няма никаква информация по процеса със сформирането на бъдещия служебен кабинет.

Той не прогнозира какво може да се очаква от предстоящите парламентарни избори, но изтъкна, че вижда нарастваща нетърпимост и увеличаващо се разбиране за хората откъде идва проблемът.

Времето на политическото нищоправене и говорене е изтекло, допълни той.

Прокопиев определи като успешен президентския мандат на Росен Плевнелиев.