Руското Министерство на финансите предложи да бъде вдигната минималната цена на половинлитровите бутилки водка, предаде Нюз.Ру.

Идеята е тя да бъде увеличена от 190 рубли (3,01 евро) до 219 рубли (3,47 евро). Тя се съдържа в проект за нормативен акт.

В пояснителна бележка се казва, че преразглеждането на цената се дължи на повишаването на стойността на акцизите от 1 януари, а също така и на тарифите за електроенергия от 1 юли 2016 г. Планирано е проектът да влезе в сила на 1 юни.

Според авторите на идеята вдигането на минималната цена ще подобри нивото на производството и оборота на качественнта алкохолна продукция.

Същевременно мярката трябва да намали дела на сурогатния алкохол на пазара.

През последните две седмици на 2016 г. в сибирския град Иркутск починаха 76 души, пили алкохол. 74-ма от тях бяха употребили разтвор от глог за вана, в който етанолът бе заменен от смъртоносен метанол. Президентът Владимир Пуетин възложи на правителството да подготви предложения за промяна на ставката на алкохолния акциз.

Течност за стъкла уби трима

В деня, в който излезе информацията за предстоящото повишение на водката, стана ясно, че трима души са починали след пиене на течност за стъкла на автомоблили.

Трагедията станала във втория по големина руски град Санкт Петербург още на 9 януари, но за нея бе съобщено едва днес.

Труповете на гола жена и двама мъже били намерени в изоставена къща. До тях имало недопита 5-литрова туба с течност за стъкла марка "Дед Мороз" ("Дядо Мраз").

На тубата бил залепен етикет, което навежда на мисълта, че жертвите напълно са съзнавали какво пият.