Директорката на румънската антикорупцинна дирекция DNA Лаура Кьовеши няма да бъде поканена да гостува у нас. Също така прокурори от северната ни съседка няма да проведат обучение на наши магистрати как да се борят с корупцията по високите етажи на Темида.

Това прие ВСС, който не само че торпилира двете горни предложения на Калин Калпакчив, а и опита да му държи сметка каква позиция е изразил на среща на магистрати в Румъния през първите дни на миналия ноември.

"Смятам, че ще бъде полезно на ВСС да отправи такава покана. Ще е полезно за България, още повече и в светлината на доклада на прокурорите", мотивира се вноситлят на предложението.

Първо се намеси главният прокурор Сотир Цацаров 

Той каза на колегите си от ВСС, че не че иска да им влияе в гласуването, но първо - да имат предвид, че г-жа Кьовеши е ръководител на DNA, а няма качеството да е лицето на румънската прокуратура.

Цацаров добави, че били проведени разговори от българските обвинители и бил постигнат консенсус за сътрудничество между българската прокуратура и румънската, както и между нашите и службата DNA.

Тъкмо да го подпишат обаче и румънският главен прокурор подал оставка. В момента със съдействие на посолството опитвали да възобновят контактите.

"Бих ви съветвал да помислите - доколко пленумът може да покани г-жа Кьовеши – това би следвало да стане само със Върховния съвет на магистратурата... Самостоятелно да бъде канена е малко странно", произнесе се Цацаров.

Дали това повлияло на гласуването, не стана известно... Резултатите - по-долу.

По отношение на обучението на наши магистрати от румънци, Цацаров продължи, че "вътрешният календар за обучения на прокуратурата е променен изцяло от тази година" и дори обяви, че има целева група от 40 човека, която ще премине обучения през цялата година.

Дори допълни още, че има обучения на прокурорите съвместно със спецпрокуратурата за разследване на тероризъм на Израел.

"Ако бъдат провеждани обучения, свързани с разследване и производства с корупционни престъпления, първо да съобразите че календарът на Националния институт на правосъдието е утвърден", посочи пречката Цацаров.

Той добави още, че магистратурата не се състои само от прокурори и ако ще се вкарва точка за обучение, изрично да се запише, че и съдии ще се обучават от румънски колеги.

Цацаров каза, че би искал да види презентацията на Калин Калпакчив, която е изнесъл в Румъния на среща с магистрати (преди около месец и половина).

"Според това, което чух от румънските колеги, всеки е направил някаква презентация. Дали е възможно вашата презентация да ни бъде качена на мониторите. Аз се интересувам от презентацията, която е била изнесена пред румънските колеги", контраатакува Цацаров.

Калин Калпакчиев веднага отговори, че няма практика член на ВСС да си съгласува предварително позицията, когато ходи на всякакви срещи. Подкрепи го Соня Найденова, която разшири въпроса - защо не и в България, като ходи член на Съвета, за различни работни групи и пр., първо всички да обсъждат какво ще говори.

"Калин Калпакчиев се явява в качеството си на член на ВСС. И в същото време прави презентация, в която заявява, че изразява лична позиция, а не на целия ВСС. И в доста точки то се различава примерно от моята позиция - включи се Светла Петкова - Ако аз бях отишла там, щях поне да запозная колегите... Тук има едни обобщени изводи за - дето се казва - цялата съдебна система, за административната и политическа корупция в България, намесва и други институции.

Защо се стигна до това положение да изнася презентация лично от своя позиция, при положение, че е изпратен командирован от ВСС.."

Включи се и Незабравка Стоева, която също каза, че няма да подкрепи да се покани Кьовеши:

"Когато членове на съвета се командироват в позицията и качеството на член на ВСС и се изисква презентиране, според мен е подходящо презентацията, тъй като касае ВСС – държавен орган, да бъде съгласувана поне в тези основни позиции".

Съветът се разжужа, а в суматохата се чу как Васил Петров (бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете) запита защо пък да канят точно румънски специалисти.

С 13:8 гласа съветът отхвърли предложението за покана към Лаура Кьовеши (към обичайните 6 "опозиционери" се присъединиха Милка Итова и Елка Атанасова, б.р.). С още по-смазващо мнозинство не се прие да се обучават наши магистрати от румънци - единствено Калин Калпакчиев и Лозан Панов гласуваха "за".

Затова пък с 13 гласа "за" ВСС упълномощи на утрешна среща с Параскеви Миху - зам.-генерален секретар на ЕК, представляващият Димитър Узунов да настоява за... сваляне на евромониторинга от правосъдната ни система.