Въпреки подчертаната липса на подкрепа и мнозинство по въпроса, днес ГЕРБ внася проектозакон за промени в Изборния кодекс.

Целта на депутатите на Борисов е да въведат мажоритарна изборна система в оставащите седмици живот на парламента. Според тях следващото Народно събрание не би било задължено за разгледа в определения срок резултатите от референдума и така няма да се уважи желанието на 2,5 млн. българи, подкрепили мажоритарен вот в два тура.

В последните дни доскорошните управляващи разкриха малко детайли за новия си законопроект. Той  има ключови разлики от този на Мая Манолова, донесен в парламента от сценаристите на Слави Трифонов и внесен от независимия депутат Георги Кадиев, който седмица по-рано пък го критикуваше. Според ГЕРБ-ери проектът на омбудсмана не е достатъчно детайлен.

За разлика от нейното предложение, в това на ГЕРБ българите в чужбина няма да имат свои собствени едномандатни избирателни райони. Всички 240 мандата ще бъдат на територията на България, а сънародниците ни ще гласуват по последния настоящ адрес, който са имали в родината, преди да заминат.

Това означава, че в секциите в чужбина може да се гласува в потенциално 240 различни листи и съответно трябва да се предлагат до 240 различни бюлетини. Това заплашва да затрудни сериозно вота зад граница.

Друг проблем е запазването на тайната на вота. Тъй като много от секциите зад граница са малки, а законопроектът предвижда и активна регистрация от сънародниците ни зад граница. Това означава, че е напълно възможно в дадена секция да има само един глас за даден едномандатен район в България, който, когато бъде записан в протоколите, ще разкрие вота на този гласоподавател.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че решение за това може да бъде инсталирането на машини в секциите зад граница. Колко би струвало това и как ще се осъществява подобна организация не е ясно. Тази година обаче всяка секция в България трябва да има машина за гласуване, тъй като последният експериментален вот беше през 2016 г - от сега вече трябва да е универсален метод в цялата страна.

Друга съществена разлика от законопроекта на Манолова е районирането - разпределянето на страната на 240 едномандатни района, нужна механика на мажоритарното гласуване, която често може да повлияе на резултатите сериозно според това как е направена. В САЩ практиката да се манипулират районите в полза на една или друга партия е познато като gerrymandering. С известно закъснение хората на Трифонов внесоха пълно разпределение на България, което бе критикувано и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок.

Затова хората на Борисов предлагат районирането да се прави с указ на президента. Това обаче означава, че то може да се преработва и манипулира преди всеки вот.

По всичко обаче личи, че законопроектът на ГЕРБ няма да получи подкрепа в пленарна зала. За момента основният довод на всички останали партии е, че няма резултат от референдума - поне не официален, тъй като Трифонов обжалва преброяването на ЦИК, а Административният съд още не е отсъдил по въпроса. 12 333 гласа делят народното допитване по мажоритарния въпрос от това да бъде задължително. Без тях обаче парламентът решава и дори може напълно да отхвърли въпросите.

През последните дни опозицията обвини ГЕРБ, че ползват темата за предизборен популизъм. Явно е, че тя ще се превърне в любима в последните дни на 43-тото Народно събрание. 

Но те, както се разбра от изявление на встъпващия в длъжност до седмица президент Румен Радев, ще са съвсем малко. Той заяви, че няма да уважи молбата на ГЕРБ и ще разпусне парламента в първите дни от мандата си, както изисква Конституцията.