Доналд Тръмп призна за първи път, че Русия може да се е намесила в президентските избори в САЩ.

На въпрос кой според него може да стои зад хакването на сървърите на Демократическата партия, той отговори:

"Мисля, че беше Русия."

Това стана на специална пресконференция. Тя бе свикана заради публикации, че Русия може да притежава компрометиращи документи срещу него. Изданието "Бъзфийд" дори публикува документ, без обаче да гарантира автентичността му. В него дори се съдържа "българска следа".

Той обаче добави:

"Но и други страни, и други хора правят това."

Под "други страни" той имаше предвид Китай.

Тръмп обеща също така, че ще вземе решителни мерки за защитата на САЩ от хакери, които извършили напоследък многобройни атаки.

"Имаме най-добрите в света специалисти по компютърни технологии. Ще работим за гарантиране на защита от хакери", каза той.

Същевременно милиардерът обвини съперниците си от Демократическата партия, че не са внимавали достатъчно, за да защитят сървърите си от проникване. И призова журналистите да обърнат внимание не само върху атаките, но и върху изтеклата в резултат скандална информация за Хилъри Клинтън

Тръмп обаче категорично опроверга твърденията, че Русия може да има компромат срещу него.

"Русия не може да има никакъв компромат срещу мен, тъй като нямам никакъв бизнес и никакви дългове в Русия."

Говорителят на Кремъл отрече твърденията и ги окачестви като "булевардно четиво".

Тръмп бе запитан и как смята да работи с руския президент Владимир Путин.

"Надявам се да се разберем с него. Но има и немалка вероятност това да не стане. Ако Путин казва, чме ме цени високо, това е актив, а не пасив", отговори милиардерът.

Относно евентуално сътрудничество с Русия той заяви, че двете страни могат да се борят заедно срещу "Даеш" ("Ислямска държава").

"Обама допринесе за появата на "Даеш", Русия ще помогне да я унищожим", смята Тръмп.

Той е уверен, че Москва ще уважава САЩ повече по време на неговия мандат. И увери, че ако трябва, ще бъде по-твърд към нея, отколкото съперничката му Хилъри Клинтън.

Новоизбраният президент, който трябва да встъпи в длъжност само след 9 дни, оспори твърденията в предполагаемите документи за "похотливо" поведение в хотел в Русия. Според публикациите той се забавлявал с две проститутки в същата стая, в която преди време преспал предшественикът му Барак Обама. Освен това Тръмп толкова мразел Обама, че накарал жените да уринират л това легло.

Макар да отрече твърденията, бъдещият президент изтъкна, че е напълно наясно, че има камери на най-странни места в хотелските стаи, когато пътува по света.

"Вие не можете да ги видите и не можете да знаете. По-добре внимавайте или ще се видите по нощните телевизии", каза Тръмп.

Бъдещият лидер на САЩ започна деня със серия от постове в туитър, в които опровергаваше твърденията за компромат.

„ФАЛШИВА НОВИНА – ТОТАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ!“, гласеше първият му пост, написан изцяло с главни букви.

По нататък той писа:

"Разузнавателните агенции никога не трябва да позволяват тези фалшиви новини да "изтичат" в публичното пространство. Последен изстрел по мен. Да не живеем в нацистка Германия?"

"Русия никога не се е опитвала да използва някакви лостове срещу мен. НЯМАМ НИЩО ОБЩО С РУСИЯ - НИКАКВИ СДЕЛКИ, НИКАКВИ КРЕДИТИ, НИЩО НИЩО!"

"Русия току що съобщи, че непотвърденото съобщение, платено от политическите ми опоненти, е "ЦЯЛОСТНА И ТОТАЛНА ФАБРИКАЦИЯ, ПЪЛЕН НОНСЕНС". Много нечестно!"

Предполагаемият компромат е част от документ, според който Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, за да може Тръмп да спечели срещу Хилъри Клинтън.

Накрая стана дума и за икономиката, както и за тревогите около неговия бизнес и евентуалния конфликт на интереси.

Тръмп обеща, че ще последват нови съобщения за съдаване на работни места. Новоизбраният президент допълни, че иска да върне в САЩ прехвърлените в чужбина дейности на фармацевтичния сектор.

Бъдещият държавен глава увери, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд-младши за периода на мандата му. И обеща, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции. Дъщеря му Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя. Тя също присъства на пресконференцията заедно със съпруга си Джаред Кушнер. Тръмп вече назначи зет си за свой съветник, но обеща, че той няма да получава заплата за това.

Пред журналистите Тръмп обяви, че през уикенда е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.