Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази днес оптимизъм, че преговорите между гръцката и турската общност за обединяване на разделения остров Кипър ще приключат с успех утре.

Той съобщи, че лично ще присъства на решаващия им кръг в Женева, за да помогне за положително решение.

„Мисля, че е дошло времето да се обедини отново островът“, каза Юнкер на съвместна пресконференция с малтийския министър-председател Джоузеф Мускат в Ла Валета. „Лидерите на двете общности свършиха отлична работа. Аз мисля, че те ще могат да приключат по положителен начин женевските преговори утре“.

„ Мисля, че ще успеем да приключим това трудно досие в идните часове и дни“, добави той, позовавайки се на телефонни разговори вчера и днес с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и с френския президент Франсоа Оланд.

„Това, което става в Женева, е последният шанс да видим острова рекомпозиран по нормален начин“, обясни Юнкер специалния си интерес към кипърския въпрос и постоянната си връзка с кипърския президент Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. „Когато става дума за мира, трябва да вземем самолета. Дългът на председателя на Европейската комисия е да бъде там и да се опита и да се опита да сближи гледните точки на двете страни“.

„Не бих бил доволен от собственото си поведение, ако се бях скрил. Рисковано е, но става дума за мира. Когато става дума за мира, тези, които не поемат никакъв риск, поемат по-голям риск“, добави Юнкер.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната му част в отговор на неуспял преврат от местните гръцки военни, които искаха да го присъединят към управляваната тогава от хунта Гърция. Кризата доведе до нейното падане от власт. На острова още има 35-хиляден турски гарнизон.

На референдум през 2004 г. , точно преди Кипър да се присъедини към ЕС, турците гласуваха за обединение, но мнозинството от гърците бяха против.