Как говорите на кучето си? С по-висока интонация, любвеобилно и миличко? Ново изследване сочи, че макар кутретата да реагират на подобен тон, възрастните кучета не му обръщат никакво внимание, разказва Gizmodo.

Специалистът по акустична комуникация към френския университет "Жан Моне" Николас Матевон е провел поредица изследвания, които сочат, че хората говорят по един и същи начин на всяко същество, което не може да им отвърне.

Една част от изследването е включвало доброволци, на които са им раздавани снимки на кучета и стандартни фрази ("сладур", "добро куче", и тн.). Както отбелязва самият французин, изследването разкрива повече за хората, отколкото за кучетата. Без изключение хората говорят на кучетата по-мило и с по-голяма височина на гласа. Забелязват се малки разлики обаче между говора ни към кутрета, зрели кучета и вече очевидно старите животни.

Това е нормално, посочва Матевон, и отбелязва, че този начин на говорене е полезен за човешките бебета и им помага да научат езика. Естествената ни реакция е да го прилагаме и върху четириногите.

В другия етап вече участвали и кучета, на които им били пускани записаните фрази. Данните на Матевон показват, че малките животни се радват на бебешките фрази, слушат внимателно, надигат глава, реагират мигновено. Същевременно обръщат слабо внимание на обикновената човешка реч. 

Възрастните обаче игнорират лигавите фрази, вместо това реагират на нормалната интонация.

Следващата стъпка на Матевон е да изследва защо малките кучета реагират на лигавите фрази, и дали котките имат подобна реакция.