Канадският премиер Джъстин Трюдо назначи за външен министър досегашната министърка на международната търговия Кристина Фрийланд, предаде Нюз.Ру.

Тя е от украински произход и фигурира в черен списък на Русия. Фрийланд е сред 13-те канадски граждани, които нямат правото да стъпват на територията на страната. Това е част от контрасанкциите на Москва. Те са в отговор на санкциите, наложени от Запада срещу Кремъл заради намесата в Украйна и анексирането на Крим.

Кристина Фрийланд говори свободно украински език и е автор на книга за Русия, озаглавена "Разпродажбата на века". И двамата й родители са украинци. Фрийланд постоянно изтъква, че говори на него вкъщи с трите си деца. Тя неведнъж е посещавала Украйна, като ходи там в разгара на събитията на киевския Майдан.

Кристина Фрийланд познава отлично и Русия. През 90-те г. на ХХ век тя е била директор в продължение на 4 години на московското бюро на в. "Файненшъл таймс". Руският й език обаче не е толкова добър, като тя често вмъква в него украински думи.