"Нашият народ е благороден народ – може би наивен. Той не поиска никакво наказание на хората, които го репресираха по време на комунистическия режим. Разбира се, не става дума тука за отмъщение... Отмъщението е толкова грозно, колкото и престъплението. Аз се прекланям пред народа, който не поиска отмъщение.

Но да се награждават – това вече е прекалено! Да простиш е едно, да наградиш е друго."

Така коментира пред БНТ Стефан Цанев скандала, след като отказа награда Златен век на Министерството на културата, защото същата бе дадена на Димитър Иванов.

Драматургът специално направи уговорката, че не познава лично издателя, известен като Митьо Гестапото или Митьо Шестака, и че "няма представа за неговите добродетели", каквито той сигурно имал. И че сигурно е "най-малкото умен, за да стигне до такъв висок пост в тези служби", където прости хора нямало, продължи Цанев.

"Аз не говоря против този човек, говоря против институцията, която той представлява като висш началник.

Награждавайки го, Вежди Рашидов, който представлява правителството в този случай, означава, че българското правителство награждава институцията Държавна сигурност. Това е опасен прецедент според мене.

Затова реагирах по този начин и мисля, че имам право като гражданин да реагирам. Както имат право и да реагират против мене", поясни творецът

Цанев обяви още, че не се интересува от оправданията на министъра, че Иванов му бил предложен от институции, защото всеки може да предлага всекиго. Министърът на културата обаче е "човекът на правителството", който трябва да реши кой - да и кой - не.

Авторът на "Български хроники" каза още, че първопричина за скандала не е той и специално поиска да заяви две неща, които са се случили в МК, за да е ясно „кой лъже в момента“:

"Вежди Рашидов каза, че той не е подписвал такава заповед – един вид, такова нещо няма и аз съм отказал нещо, което не ми е давано. На 6 януари в сайта на МК предълго и на два пъти се споменава как точно след „Процесът против богомилите“ (вечерта на честването на 80.годишнината на ватора, б.р.) ще ми бъде връчено това най-високо отличие.

Аз не мога да повярвам, че Вежди Рашидов лъже... Това би било върхът!

Обаче.

Значи – сайтът лъже. Това е една лъжа, която ме подведе да напиша това писмо. И това доведе до всичко, до което може да доведе на един човек – особено на мойта възраст. Можех да получа инфаркт, можех всичко...

Кой носи отговорност за тази лъжа в сайта? Много ми е интересно да ми бъде отговорено някога.
Само да не излезе като при жп катастрофите, че това е кондукторът."

Той нарече "много хитро написан" отговора на Вежди, в който се намекваше, че друг път Цанев не е отказвал награди, включително и такива с парична премия.

"Всичко е наред – и аз пак ви казвам: ако той (Вежди Рашидов, б.р.) лъже, не би трябвало да спи спокойно."

Той обобщи и бурната реакция срещу него, че предполага проблемът не бил в това, че се е обидило министерството и министърът на културата, а "много болна тема – кой е получил тази награда и би ли трябвало да я получи".

"Защото отгоре на всичко този човек е оглавявал именно отдела, който се е занимавал с репресии именно против хората на изкуството и на културата! И да му даде висшата си награда именно Министерството на културата – това е перверзия!"

Цанев каза, че по цял свят творците връщат отличия и това е коректив за властта. А за самите тях е отговорност - от кого приемат награди.

Дали се е променила неговата равносметка?

„Аз – може би за да опечаля някои хора – съм в кондиция. Пълен съм с планове и вероятно няма да мога да напиша това, което е в главата ми. Така че ми е много рано да правя равносметки“, обяви Цанев.