Лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и правителството в корупционна схема, свързана с обществената поръчка за строителство на част от магистрала "Хемус". Според Кънев конкурсът за строителството е нагласен, за да спечели фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Докато в Народното събрание управляващите ни баламосват с популистки предложения във връзка с проведения референдум на  шоуто на Слави Трифонов, те отново подариха строителството на участък от магистрала "Хемус" на съдружието "Борисов-Пеевски", точно както преди една година", заяви Кънев в кулоарите на парламента.

Коментарът му бе по повод обществена поръчка на АПИ, според която за изпълнител на строителството на близо 10 км от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза е избрано дружеството "ХВП Ябланица" ДЗЗД.

Кънев припомни, че подобни предупреждения е правил още преди една година.

"Една година след шумното прекратяване на обществени поръчки от страна на днешното управление, поради връзки с Пеевски, отново първият търг е спечелен от същото политическо съдружие между ГЕРБ и ДПС", коментира Кънев.

Той определи обществената поръчка за "азбучен пример за нагласен търг с предопределен победител и с технология за отстраняване на всичките му конкуренти". 9 от 11-те участници в търга са били отстранени, за да бъде гарантирано, че "съдружието Борисов-Пеевски ще спечели и този търг".

[[nid:49192]]

Кънев изтъкна, че магистрала "Хемус" ще се строи не с европейски пари, а ще се финансира от бюджета. Според него именно за това апетитът към този обект е много голям, защото от него ще се краде по-лесно и няма да е изненада ако в процеса на строежа първаоначално заявената цена се увеличи двойно. Лидерът на ДСБ обърна специално внимание на мълчанието на БСП по този казус.

Кънев е убеден, че останалите участници в търга ще обжалват и процедурата ще падне в съда. Той обаче изтъкна, че това е лоша новина за Северна България, защото тя ще остане изолирана откъм комуникации.

"Когато става въпрос за нередности на Борисов и Пеевски, техният приятел Цацаров никога не се сезира", заяви Кънев.

Неговият заместник Атанас Атанасов бе още по-цветист:

"Когато двамата шишковци са се разбрали, третият шишко няма да ги безпокои".