Парламентът не отмени решението за прекратяване на строителството на АЕЦ "Белене", взето на 29 март 2012 г. Предложението за отмяната на това решение бе внесено от депутати от БСП.

Според вносителите проектът за АЕЦ "Белене" е печеливш. Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че централите в България вече са на ръба на технологичното си използване.

"Помислете си, днес ако имахме един реактор, работещ, който БСП искаше да работи в Белене, щяхме ли да треперим за прогнозата дали ще стане по-студено и какво ще бъде потреблението на електроенергията", заяви Ерменков.

Според депутата от ГЕРБ Валентин Николов дебатът по АЕЦ "Белене" е предизборен, а аргументите в него не са експертини и целят привличане на определени избиратели. Николов заяви, че България има възможност да покрие нуждите си и дори да изнася ток. Колегата му Делян Добрев допълни, че предложението на БСП е непълно, защото не отменя всички решения, спиращи строителството на АЕЦ "Белене".

Най-активен оратор срещу отмяната на забраната за строеж на АЕЦ "Белене" бе Мартин Димитров. За пореден път той припомни аргументите, че не е ясно къде ще се реализира електроенергията, произведена от централата, че тя ще струва много скъпо, че има съмнения, относно оценката за екологично въздействие и т.н.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров посочи, че според него произведените и закупени от България реактори трябва да бъдат продадени на възможно най-висока цена.