Световната банка завиши прогнозата си за икономически растеж в България през 2017 г. Актуалните очаквания са за 3,2% увеличение на брутния вътрешен продукт.

В летния си доклад през 2016 г. Световната банка залагаше растеж от 2,7% за настоящата 2017 г. А през ноември м.г. в междинен доклад прогнозата бе завишена на 2,9%.

Как ще се развиват другите държави в региона? За Албания очакванията са за 3,5% икономически ръст през 2017 г, за Босна и Херцеговина - 3,2%, за Хърватия - 2,5%, за Косово - 3,9%, за Македония - 3,3%, за Румъния - 3,7%, за Сърбия - 2,8%, за Турция - 3,0%.

В новия доклад на Световната банка се обръща внимание, че инфраструктурата (пътна, железопътна, крайморска и логистична) в България има нужда от подобрение, за да се насърчат търговията и инвестициите.

Припомняме, че в бюджет 2017 управляващите заложиха икономически ръст от 2,5%, който бе определен от икономисти като консервативен. За сравнение, към края на третото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт нараства с 3,4% (сезонно изгладени данни). Последните публични коментари на Владислав Горанов от ноември 2016 г. са за ръст между 2,5 и 3,0%.

В мотивите към внесения бюджет 2017 от финансовото министерство посочваха, че българската икономика ще изпита негативни последици от многохилядната бежанска вълна в Европейския съюз. Прогнозата на МФ е, че тази година износът на страната ще се забави до 3,9% при очакван ръст от 4,4% през 2016 г. Причината - евентуалното забавяне на европейската икономика.

"Развитието на Евросъюза се очаква да остане подтиснато през 2017 г. в резултат на повишената несигурност в региона, свързана с геополитическото напрежение, миграционния поток към страни от общността, ефектите от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и влошената икономическа и политическа среда в Турция", се казваше в мотивите към проектобюджета.

По време на обсъждането на бюджета в Народното събрание, от Института за пазарна икономика предупредиха, че 2017 г. се очаква да донесе влошаване на международната среда и забавяне на растежа в еврозоната и на този фон са занижени прогнозите за българската икономиката.

Нещо повече - икономистите от института коментираха, че сериозна политическа криза в България би ограничила растежа до 2,0%, ако ситуацията доведе до отлагане на частни инвестиции и забавяне на големи европейски проекти.