Въпреки че новият парламентарен сезон ще продължи само няколко седмици, депутатите не пропуснаха да започна първия си работен ден с декларации за своите приоритети. В голяма част от казаното се усещаше начало на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори.

Зам/-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да не ползват парламентарната трибуна за обругаване на опонентите.

"Да проявим мъдрост и прагматизъм. Има конкретни имена на депутати, комисии и парламентарни групи, които допринасят за добри резултати, но и такива, които пречат", каза Цветанов.

Според него е крайно време депутатие да поемат персонална отговорност, а да не се говори за парламента като цяло. Цветанов заяви, че ГЕРБ ще гради кампанията си единствено на база на свършеното. Той заяви, че партията му е удовлетворена от политическата комуникация в този парламент и отбеляза, че тя често е подтискала тясно партийния си егоизъм. Според Цветанов кабинетът е запазил на "завидна висота" еврооптимизма на българите. И посочи, че в края на това управление се отчита рекорден икономически растеж. Моралъг на ГЕРБ задължавал  парламентът да се съобрази с волята на гражданите на референдума, изтъкна Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че последните две години са били загубени и безплодни за България. Тя припомни, че кабинетът е работил за пенсионна, образователна, здравна, съдебна реформа. От тези реформи обаче нямало резултат. Според Нинова външната политика е била унижение за България. Тя смята, че исканията на ГЕРБ за удължаване на мандата на парламента се правят с материален интерес.

"Бъдещите депутати веднага да се заемат с промяна в Изборния кодекс. С разправа с мафията без никакви комрпмиси. Работа за нов икономически модел за развитие на България - собствена икономика и българско производство. Намаляване на бедността и големия въпрос за демографската криза", заяви Нинова.

Тя припомни, че народите в Америка, Европа и България са поискали промяна. Според нея тази промяна означава "почтени политици, родолюбци въвеждат еднакви правила зз всички".

"И днес в парламента има поне 150 депутати, готови да съставят аритметично мнозинство. Но липсва сходство в програмите и обща ценностна платформа. Няма стабилна власт без управленска програма на ценностна основа".

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него основният проблем на кабинета е формулата за конструиране на властта и провалът е бил предначертан. Карадайъ смята, че държавата се лута, защото няма визия.

Декларацията от името на Реформаторския блок не бе прочетена от някой от лидерите на партии в него, а от депутата Антони Тренчев. Тя бе посветена на навършването на 10 години от членството ни в ЕС.

"Ние влязохме в Европа, но влезе ли Европа в нас?!", попита Тренчев.

Според него страната ни трябва да има много по-активна позиция като член на ЕС. Тренчев се обяви за активна позиция за влизене в Шенген, защото България пази границите на ЕС ефективно. Депутатът отбеляза и навършването на 20 години от 10 януари 1997 г.

Изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров бе изцяло насочено най-вече срещу изявлението на Тренчев. Сидеров припомни, че още пред 2007 г. е предупреждавал, че влизането в ЕС само по себе си не води до подобряване на живота. Според него за тези 10 години животът в България е станал по-лош, а членството в ЕС е донесло щети. Като пример Сидеров посочи 10 млрд. евро загуби от затварянето на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй".

"ЕС доказа своята несъстоятелност по темата за мигрантите. Европейските лидери са без визия как да предпазят собствените си държави. Да преосмислим членството в ЕС", призова Сидеров.

Той уточни, че България не трябва да прави резки движения, но трябва да бъде активна. тъй като досега е била пасивна. Според Сидеров България не трябва да изпълнява всичко, което идва от Брюксел, а да възстанови част от суверинитета си. Лидерът на "Атака" призова за повече политика в стил "Орбан".

"Да имаме собствена икономика, да се запазим от мигранти, да вдигнем доходите", обобщи Сидеров.