Когато СССР със закъснение започна да преосмисля себе си през 80-те г. при Михаил Горбачов, западната преса бе пълна с руски думички от рода на "перестройка" ("преустройство") и "гласность" ("гласност"), обясняващи светогледа на Кремъл. Поразително е, че сега, с възхода на Владимир Путин, когато Русия доминира в заглавията, кремлинолозите забравиха руския език.

Ето 5 руски думи, които обясняват действията на Путин през 2017 г.

1. "Компромат"

"Компромат" е руската дума за компрометираща информация за публични фигури и е предпочитаната от Путин отровна стрела срещу враговете на държавата.

Като бивш офицер от КГБ, обучен на мръсното изкуство на компрометирането, той влезе под кожата на президента Борис Елцин през 1999 г., като използва компромат, за да съсипе кариерата на влиятелния руски генерален прокурор Юрий Скуратов, който бе започнал разследване за корупция в Кремъл. Скалъпено видео, на което той прави секс с две проститутки, бе излъчено по националната телевизия и принуди Скуратов да подаде оставка от поста си.

Путин използва тази техника срещу други дисиденти, като ги очерня с обвинения за детска порнография или друга дезинформация, съсипала кариерите им. Хакването на Демократическата партия в САЩ и изтичането през "Уикилийкс" на информация бе класически случай на путински компромат. Разшифроването на платените речи на Хилъри Клинтън на "Уолстрийт" и доказателствата за нейната позиция за свободната търговия хвърлиха съмнения върху нейната порядъчност и вероятно помогнаха на Доналд Тръмп да спечели изборите.

Очаквайте още компромати от Кремъл тази година чрез хаквания на най-високо ниво и други източници на "фалшиви новини", за да бъдат в негова полза събитията на Запад. Възможно е дори, както намекват някои, Путин да има компромат срещу Тръмп, който той може да огласи в случай, че бъдещият президент не възприеме прокремълска линия.

2. "Восстановление"
("Възстановяване")

Обявената от Путин цел при идването му на власт през 2000 г. е да възстанови световния статут на Русия като "велика сила" и да изгради наново някогашната съветска империя. по пътя към целта той утвърди властта на Русия в бившите съветски републики и тръгна към създаването на зона за свободна търговия - Евразийски митнически съюз, между тях. Страните, които се съпротивляваха на домогванията на Кремъл, като Грузия през 2008 г. и Украйна след еврореволюцията си през 2014 г., се оказаха в пряк военен конфликт с Русия.

В международен план Русия даде нов живот на своите съюзи от съветско време, а в Сирия сега иска да се изправи срещу Запада и да хвърли цялата тежест на все още значителната си военна мощ в подкрепа на режима. В Европа Русия отгледа и финансира популистките движение, залели континента, и окуражи евроскептичните и антиислямските движения. В САЩ, които омаловажаваха Русия като "срината държава" след падането на комунизма, Русия отново предизвиква у Вашингтон истерия, както и по времето на Студената война.

100-годишнината на болшевишката революция от 1917 г. се отбелязва тази година в Русия с големи фанфари. Така че очаквайте Путин да бъде особено усърден в стремежа си да върне славата на миналото.

3. "Яркий"
("Ярък")

Путин много добре описа Тръмп като "яркий" по време на кандидат-президентската кампания, което някои американски коментатори интерпретираха като "блестящ" (bright) и като комплимент за интелекта на Тръмп. В действителност Путин нарече Тръмп "ярък" (flamboyant), а на иначе равнодушното му лице грееше самодоволна усмивка, докато произнасяше думата на пресконференция.

Не е тайна, че и Путин е  ярка личност, известен е с това, че язди коне гол до кръста, слага си тъмни очила, когато кара мотоциклета си в Крим заедно с печално известните московски "Нощни вълци" и се гмурка да търси съкровища в Черно море. Макар Путин да не притежава излъчването на Тръмп за телевизионно шоу и умението му да се изживява в социалните медии, и двамата са колоритни мъже с непредвидими избухвания и любов към славянките.

Докато художниците рисуват бромана1 Путин-Тръмп с изображения на двамата лидери, целуващи се по устните, заради ярките личности и на двамата е по-вероятно техните отношения да бъдат битка между банди, стремящи се да се надвият една друга. Мислете за битката на Ал Капоне срещу Бъгс Моран или на Арън Бър срещу Алекзандър Хамилтън3.

Скорошният туит на Тръмп за увеличаване на американския ядрен арсенал и надцакването4 и надхитрянето на Путин може да бъде знак на това, което предстои през 2017 г.

4. "Наш"

Путин разговаря с членове на движението "Наши".

СССР раздели света на сфери на влияние, на "нашия" срещу "техния" манталитет и докато укрепващата Русия се старае да си върне статута на "велика сила", концепцията на "нашите" стана особено значима.

Путин и последователите му разглеждат глобалната политика през ключалката на Кремъл, като Русия е в центъра на света. Приятелски настроените към Русия страни - Сирия, Куба, Венецуела - са почитани като "наши" и заслужават специално отношение. Същото се отнася и за публичните личности или международните организации - те или са "наши", или не са. Например ФИФА е "наша", но Международният олимпийски комитет (МОК) е "техен".

Идеята толкова е обладала мисленето на Путин, че ултраортодоксалното, финансирано от Кремъл младежко движение, чийто 120 000 членове често бяха сравнявани с "Хитлерюгенд" или наричани "Путинюгенд", бе кръстено "Наши".

Много руснаци отпразнуваха избирането на Доналд Тръмп с лозунга "Вашингтон е наш". Зад лозунга стои ясната надежда от страна на Кремъл, че дори САЩ - историческият враг на Русия, могат да поемат курс към Русия. Ако това стане, руснаците ще прегърнат САЩ с мечешка прегръдка, като обърнат с главата надолу новия световен ред.

5. "Монголо-татарское иго"
("Монголо-татарско робство")

През 1380 г. руските войски, предвождани от княз Дмитрий Донски, побеждават монголо-татарската Златна орда в Куликовската битка. Рисунката е миниатюра на летопис от XVII век.

 Обяснението на подчиняването на Русия от монголците между XIII и XVI век може да изглежда неясно на много западняци, но е ключът към разбирането на съвременната руска и съответно путинска психология.

Колонизирани от монголските орди в продължение на 300 години и съществували като "подчинени" хора, руснаците имат дълбоко вкоренено опасение, че могат да бъдат нападнати отвън и завоювани. Почти успешните нахлувания и на Наполеон, и на Хитлер само са послужили за повишаване на това чувство на несигурност.

Макар Русия да е най-голямата страна в света, тя е изключително параноична по отношение на границите си и се плаши за своята безопасност. Оттук иде агресивната й антипатия към НАТО, възприемана от Русия като заплаха за съществуването й.

Путин отне Крим от Украйна, за да не позволи на руската военноморска база да попадне в ръцете на НАТО. Наскоро руски изтребители неколкократно нарушиха въздушното пространство, за да провокират НАТО. Намаляване на ангажимента на САЩ към НАТО много вероятно ще окуражи Путин да предприеме стъпки срещу прибалтийските страни и да изпробва решимостта на алианса. В крайна сметка, нали Русия трябва да защитава границите си от външни нашественици, за да не позволи повторение на монголското робство.

-----

1От английската дума bromance - съчетание между brother ("брат") и romance ("роман", "романтични отношения"). Тя символизира близки, но несексуални отношения между двама или повече мъже. За първи път е употребена през 1999 г.

2Виден гангстер от Чикаго, както и Ал Капоне.

3Арън Бър е вицепрезидент на САЩ през 1801-1905 г. Алекзандър Хамилтън е един от Бащите-основатели на САЩ и е убит на дуел от Арън Бър през 1795 г.

4В оригиналния английски текст е използван глаголът trump. Той означава "изигравам си коза" или "надцаквам".

* Авторът е писател и предприемач, живеещ в Киев. Преди това е живял в Русия и е бил главен редактор на руското издание на сп. "Плейбой". Коментарът му е публикуван в изданието "Политико".