Едва ли има друга държава в Европа с по-силно изразена традиционна симпатия към Русия и подчертана историческа благодарност, отколкото България. Пред сградата на парламента в София се издига статуя на цар Александър Втори като освободител от “османското иго”. И намиращата се в съседство катедрала “Александър Невски” е била съградена преди повече от сто години в памет на благодарност за руско-турската война през 1877 – 1878 г.

Ето защо трябва да се обърне сериозно внимание на строго формулираните предупреждения на българския президент Росен Плевнелиев в пространно интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (от 7 декември м. г.) за опитите на Кремъл да разруши отвътре ЕС.

Бившият строителен предприемач, който след петгодишен мандат ще се оттегли след две седмици, непрестанно е изразявал критики спрямо Русия. Във време, когато се омаловажава опасността от непрестанно нарастващото руско влияние в Европа, той преди всичко предупреди за руска подкрепа на ултранационалистически, антиевропейски партии.

Популярният български политик, който от 2009 до 2011 г. беше министър на регионалното развитие в правителството на Борисов и за разлика от повечето политици на Балканите отлично владее немски, се радва на висока оценка в Германия и Австрия. В интервюто, както и преди две години в подобен разговор с кореспондента на «Франкфуртер алгемайне цайтунг» Михаел Мартенс, а преди известно време и при тв дискусия по ORF (австрийската телевизия – б. р.) Плевнелиев и този път говори открито.

Той ясно се противопоставя на тезите, с които се омаловажава опасността, произтичаща от агресивната стратегия на Путин. Първо Съветският съюз е организирал и финансирал комунистически партии в западните демократични държави.

«Сега се случва нещо подобно. Ръководството в Москва се опитва на базата на нова идеологическа основа да постигне същата цел – отслабването на Европа и насаждане на съмнения относно ценностите на демокрацията и правовата държава.» (Цитат от последното интервю на Плевнелиев за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” – бел. ред.)

Смелият мъж още преди няколко години за пръв път предупреди за московски специалисти по дезинформация и водене на кибервойна.

«Най-мощното оръжие на Европа е демокрацията, правовата държава и фактът, че ние в ЕС създадохме пространство, където хората са свободни», е позицията на Плевнелиев, който същевременно критикува отделни държави от ЕС, които, «за да постигнат краткосрочни икономически и политически изгоди, се отклоняват от общата европейска линия спрямо Русия».

Дори и Плевнелиев да не назовава поименно държави, към този кръг би следвало да принадлежи Унгария, където в началото на февруари Владимир Путин за втори път в рамките на две години ще е на приятелско посещение. Премиерът Виктор Орбан, който през 1989 г. започна политическата си кариера с остра антисъветска реч, днес е смятан за убеден поклонник и бизнес партньор на Путин. Но той не е сам. Също Доналд Тръмп и неговите най-близки сътрудници изглежда принадлежат на този клуб.

Чистосърдечният, убеденият приятел на ЕС и критик на Путин Плевнелиев навярно ще остане единственото изключение в объркания свят на Централна и Източна Европа.

Авторът Паул Лендвай е известен австрийски публицист и журналист. Препечатваме публикацията му от виенския в. «Дер Щандард». Преводът е на Клуб Z.