Британският музикант Дейвид Боуи научил, че има рак в краен, терминален стадий – само три месеца преди смъртта си, става ясно от нова документална продукция на Би Би Си. Филмът „Дейвид Боуи: Последните пет години“, бе излъчен по телевизия BBC 2 в събота – три дни преди първата годишнина от смъртта на певеца, който почина на 69-годишна възраст точно преди една година – на 10 януари 2016-а.

Филмът показва кадри от световното турне на певеца, Reality Tour, през 2003 – 2004, но основно разказва за последните години от живота на британската рок легенда. Той е продължение на документалния филм от 2013-а „Дейвид Боуи: Пет години“

Режисьорът на клипа Lazarus Йохан Ренк разкрива в новия филм, че певецът е разбрал, че болестта му е нелечима, докато работел над видеото към едноименната песен.

По-късно научих, че през седмицата, в която снимахме, той вече е знаел, че всичко е свършено и болестта е победила“, каза Ренк.

Въпреки това Ренк твърди, че във видеото, в което Боуи лежи в болничното легло с превръзка на лицето и с копчета на мястото на очите, не става дума за болестта на певеца.

За мен това беше изцяло свързано с библейския аспект – човек, който възкръсва от мъртвите. Това нямаше ни общо с неговото заболяване“, обяснява режисьорът.

"Площад Славейков"