Петър Москов ще е ръководител на кампанията за предсрочните избори, а Найден Зеленогорски ще продължи да бъде председател на предизборния щаб на Реформаторския блок (РБ). Това реши на днешното си заседание Изпълнителният съвет на Блока.

Москов съобщи, че на 28 януари Блокът свиква първия си съюзен конгрес в София, на който ще се утвърдят програмата, приоритетите и целите на кампанията, принципа на индивидуално и групово членство и развитието на Блока на конфедератавен принцип. Той каза, че днес ИС на РБ е решил да сформира три екипа - по новото  коалиционно споразумение на РБ, по развитието на РБ и по актуализация и  развитие на програмата на Реформаторите. В края на седмицата ще бъдат обявени ръководителите на екипите.

Координацията на трите екипа ще се осъществява от самия Москов.

"От днес РБ е в кампания, готови сме да защитаваме принципите, целите и позициите си", заяви той.

Зеленогорски допълни, че Блокът въвежда ясни правила за индивидуално и групово членство и за гражданско участие, без да си член на партия в РБ.

"Ще работим за развитието ни на конфедеративен принцип, няма да се избира единен лидер, съгласието ни е за запазване на суверенитета на всяка от партиите в РБ, така блокът е по-ефективен", обясни Зеленогорски.

Реформаторите ще отстояват регресивна скала за партийните субсидии и по-детайлна отчетност на партиите.

"По никакъв начин не бихме подкрепили чиста мажоритарна система, защото това нарушава демокрацията и плурализма и за кратко време ще доведе двупартиен модел, което не е добро за България", каза Зеленогорски.

Реформаторите ще продължат да настояват категорично да се приеме и законът за антикорупцията на второ четене.

Москов добави, че реформаторите още от създаването на Блока настояват за пропорционална система със задължителна преференция без праг. На въпрос за участието на ДСБ в РБ той отговори, че структурите на ДСБ са пълнокръвна част от Блока. Москов заяви, че СДС е важна съставна част на РБ.