Настоящият парламент няма основание да се ангажира с промяна в Изборния кодекс. Това заяви в ефира на БНР председателят на Правния съвет към ПП АБВ Марин Киров. Той коментира призива на ръководството на ГЕРБ за удължаване на живота на сегашното НС с цел промени в избирателната система. С подобно предложение излезе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов - когато встъпи в длъжност новият президент Румен Радев да не бърза с разпускането на Народното събрание, за да могат да бъдат разгледани решенията на националния референдум, свързани с мажоритарния вот, задължителното гласуване и държавната субсидия. 

„Всъщност, няма срок за разпускане на НС и новият президент може да удължи срока на живот на настоящия парламент. Но това доста би изкривило представата за парламентарна република, защото в крайна сметка промяната в ИК, която ни се предлага, не е просто техническа промяна, а промяна в  цялата изборна система, за която не са необходими само две или три седмици. Така, че ако Народното събрание се ангажира с подобен проект  за промяна, това би отнело много повече време. Аз не считам, че настоящият парламент има каквото и да е основание да се ангажира с промяна в Изборния кодекс точно сега“, обясни позицията си Киров.

Той уточни, че няма и проект за промяна на ИК, представен от ГЕРБ. А действията на ГЕРБ нарече "тичане след вятъра".

„Трябва да е ясно още, че проект за промяна на ИК, който да е представен от партия ГЕРБ, все още няма. Има един проект за решение, който е своеобразна подкрепа на проведения референдум. Но искам да припомня, че информационната кампания по референдума приключи с неговото провеждане. И сега подкрепата, която от ГЕБР заявяват към трите въпроса, е по-скоро подкрепа, след като е видян резултатът от допитването. Нещо като тичане след вятъра. Аз не съм уверен в техните искрени чувства към вота на избирателите. Още повече, че преди около година, когато ние от АБВ предложихме драстично намаляване на прага за валидност на референдумите, именно колегите от ГЕРБ не ни подкрепиха ! Ако тогава нашето предложение бе прието, сега референдумът щеше да е задължителен и изобщо нямаше да водим тези разговори“, каза още той.

По думите на Киров Народното събрание всъщност може да се ангажира с изготвянето на методиката и с това каква да е точно изборната система, но конкретните райони се определят с указ на президента.

"Така, че когато изобщо водим такива разговори за намеренията на ГЕРБ, всъщност се забелязва, че липсва основният участник в крайния етап – президентът на България. Не колегите от ГЕРБ трябва да изразяват намерения за новото райониране, а президентът на България трябва да каже дали изобщо има такава готовност“.