На 82-годишна възраст днес почина бившият президент на ФРГ Роман Херцог, предаде агенция ДПА.

По непотвърдени данни седмият президент на Германия се е споминал от рак.

Херцог беше държавен глава от 1994 до 1999 г.

“Вестта за кончината на Роман Херцог ме изпълва с дълбока скръб. Той беше забележителна личност, която беляза Германия и нашето общество. Със своята компетентност, мъдрост и богат житейски опит той се застъпваше за страната ни и за нейната конституция.”

Това написа настоящият президент на Германия Йоахим Гаук в съболезнователно писмо до вдовицата Александра фон Берлихинген. Очаква се по-късно днес Гаук да почете паметта на Роман Херцог в двореца “Белвю” пред камери и микрофони.

Дипломираният юрист Роман Херцог встъпва редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) през 1970 г. От 1980 до 1983 г. е вътрешен министър на федералната провинция Баден-Вюртемберг. От 1983 до 1994 г. първо е конституционен съдия, а впоследствие председател на Конституционния съд. През 1994 г. е избран за федерален президент.

Една от последните публични появи на Роман Херцог бе през 2012 г.

Роден е на 5 април 1934 г. в град Ландсхут, Бавария. През 1953 г. взима матура с отличие и записва право в университета в Мюнхен, където се дипломира.
Първият му брак трае от 1958 до 2000 г., когато рак покосява съпругата му Кристиане. Година по-късно Херцог се жени за благородничката Александра фон Берлихинген.

През 2009 г. беше съобщено, че Роман Херцог е претърпял операция заради злокачествено заболяване.

В едно от последните си интервюта, дадено в края на 2013 г. за в. “Билд” държавникът за пореден път демонстрира политическа мъдрост. Той говори за опасността от десен популизъм и конкретно за антиевропейската партия „Алтернатива за Германия“:

“Тази партия е камбанен звън за европейската политика. В смисъл, че гражданите очакват нови отговори относно Европа.”

Херцог отправи и предупреждение:

“За моето поколение Европа означаваше мир, повече свободи, икономическо благоденствие. Всичко това за повечето хора сега е нещо естествено. За тях е важно в условията на глобализация да се гарантира благосъстоянието в Европа, както и континентът да се наложи политически и икономически срещу САЩ и Китай. Това Европа не го прави. Вместо това са налице твърде много тесногръди опити за опекунство – от всяващите ужас изображения върху цигарените кутии до забраната за електрически крушки. Мога само да препоръчам на „Алтернатива за Германия“ да не се гледа като на досаден крадец на проценти, а като на европолитически предупредителен изстрел.”